dimecres, 26 de setembre del 2018

Els Mossos desallotgen l'acampada de plaça Sant Jaume



CAS  1-O



















Alba Solé / Carlota Camps
Foto: Robert Southon
Barcelona. Dimecres, 26 de setembre de 2018








Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimecres al matí els acampats de plaça Sant Jaume. Els concentrats estaven instal·lats a la plaça des de l'11 de setembre i hi eren per exigir al Govern que implementi la República. Els agents han demanat als assistents que retiressin les tendes, i poc després han arribat els antiavalots, han encerclat el campament i han començat a recollir el material dels concentrats.










Els participants de l'acampada han observat el desallotjament des de fora i mentre els Mossos netejaven la plaça ells han cridat consignes com "fora les forces d'ocupació" o bé "independència".



També han cridat proclames com "llibertat presos polítics" i han demanat al president Quim Torra, que aquest matí tenia una reunió al Palau de la Generalitat, que sortís de l'edifici.












Els concentrats asseguren que els Mossos els
han donat una hora per recollir de la plaça i marxar, però denuncien que no han complert el temps i que han decidit intervenir abans.



Els manifestants, que asseguren que els agents no tenien cap ordre de desallotjament escrita, creuen que l'actuació té a veure amb l'autohomenatge que la policia espanyola i la Guàrdia Civil han organitzat per aquest dissabte als agents que van participar a l'operació Copèrnic (el dispositiu policial impulsat pel govern espanyol per intentar aturar el referèndum de l'1 d'octubre).



Fins ara, asseguren, havien tingut bona relació amb el Govern i els havien deixat tornar a posar les tendes després de les Festes de la Mercè, una els manifestants van retirar les tendes de manera temporal perquè funcionés amb normalitat la festa major de la ciutat. Dimarts els concentrats van tornar a ocupar la plaça amb una vintena de tendes i plantejaven una protesta "indefinida".















Cal recordar que el passat diumenge 16 de setembre hi havia convocada una manifestació del col·lectiu Hablamos Español que havia d'acabar davant la Generalitat, però els acampats van fer una crida per impedir l'arribada de la manifestació unionista i ho van aconseguir. L'oposició va criticar els Mossos per no haver intervingut.



La resposta d'Interior

 

El Departament d'Interior, però, assegura que el motiu del desallotjament és que "estem en 4 sobre 5 d'alerta terrorista i no es poden quedar a la plaça". Si més no, insisteixen a dir que "no es tracta d'un desallotjament".














La CUP demana que Buch dimiteixi

 

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha criticat durament l'actuació policial i ha demanat que dimiteixi el conseller d'Interior, Miquel Buch, per desallotjar una acampada no violenta. "No pot ser que Torra demani una mobilització permanent un dia i l’endemà el seu conseller desallotgi la plaça Sant Jaume", ha afegit Sànchez.














A més, la diputada ha criticat que Interior "digui que no és un desallotjament, en poden dir com vulguin però sí que ho és". En la mateixa línia ha matisat que "quatre tendes i unes lones no són perilloses", encara que hi hagi alerta 4 sobre 5 per terrorisme.



La cupaire també ha demanat a la ciutadania una "mobilització permanent" i que s'ompli plaça Sant Jaume els dies 28 i 29 de setembre, per tal d'evitar que "la policia feixista que ens va castigar a cops l'1 d'octubre pugui celebrar de forma indigna aquesta violència d'estat", en referència a la manifestació organitzada pels sindicats policials.



De fet, els concentrats han de decidir ara si es queden a plaça Sant Jaume o no, però tot sembla indicar que s'hi tornaran a instal·lar de cara al dia 29.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/mossos-desallotgen-acampada-placa-sant-jaume_308187_102.html