dimecres, 20 de juny del 2018

La justícia espanyola es nega a tramitar la citació d’un jutge belga a Pablo Llarena



MÓN - EUROPA







El jutge del Suprem és cridat a declarar a Brussel·les el 4 de setembre vinent per una demanda del president i els consellers a l'exili.
















Per: Redacció 

20.06.2018  17:16





Un jutjat de Brussel·les ha citat a declarar el 4 de setembre vinent el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena arran de la denúncia presentada per Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí per haver vulnerat la seva presumpció d’innocència i haver actuat sense imparcialitat. Però la demanda ni tab sols ha arribat al Suprem perquè el jutge degà de Madrid, Antonio Viejo, s’ha negat a tramitar la citació. L’argument és que la demanda ‘afecta la responsabilitat de l’estat en l’exercici de l’autoritat’, i ha retornat la citació al jutge belga.



El jutge espanyol li ha dit al jutge belga que la citació no és procedent d’acord amb l’article 1 del reglament 1393/2007 del parlament europeu i del Consell d’Europa. Aquest article diu que ‘serà d’aplicació en matèria civil o mercantil quan un document judicial o extrajudicial s’hagi de
transmetre d’un estat membre a un altre per a ser notificat o traslladat en aquest últim. No s’aplicarà, en particular, als afers fiscals, duaners o administratiu, o a la responsabilitat de l’estat per a accions o omissions en exercici de la seva autoritat.’ Viejo s’agafa a això per dir que el cas és responsabilitat de l’estat espanyol.



Segons fonts jurídiques espanyoles que cita l’agència ACN, les raons de Viejo són que un jutge instructor com Llarena, quan està en l’exercici de la seva funció, es constitueix en un poder de l’estat en l’exercici de la seva jurisdicció i actua en el marc de la sobirania espanyola. Això suposa que un jutge europeu no pot valorar la instrucció feta per un col·lega comunitari a petició dels acusats i que l’acció d’un poder de l’estat no es pot perseguir per la via civil.








Enllaç notícia :