dimarts, 22 de maig del 2018

Torra desafia Rajoy i manté la presa de possessió del nou Govern



NOU GOVERN







Marta Lasalas
Barcelona. Dimarts, 22 de maig de 2018




















La tensió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el govern de Mariano Rajoy no ha fet més que créixer des que dilluns passat es va aprovar la investidura del cap de l'executiu català al Parlament. Fonts de la presidència de la Generalitat asseguren que Torra manté l'acte de presa de possessió dels membres del seu gabinet previst per aquest dimecres, tot i que el president espanyol s'ha negat a publicar el decret de nomenament dels nous consellers al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).



El decret amb els nomenaments no entrarà en vigor fins que aparegui publicat al DOGC, que continua en mans del govern espanyol en virtut del 155. L'executiu de Rajoy ha deixat clar que no permetrà un govern en el qual figuren dos consellers empresonats -Jordi Turull i Josep Rull- i dos exiliats a Brussel·les -Toni Comín i Lluís Puig-, per la qual cosa s'ha negat a publicar el decret amb l'argument que s'està analitzant la viabilitat.



Des de la Generalitat, però, es recorda que el govern espanyol està obligat a publicar el decret. Fonts de Presidència afirmen que l'acte de presa de possessió, que està previst celebrar aquest dimecres al saló Sant Jordi del palau de la
Generalitat, es manté i que el president no contempla escenaris alternatius a què es faci efectiu. "La pilota és a la Moncloa", asseguren.



Així mateix, Torra ja ha advertit aquest matí a Rajoy que des de presidència de la Generalitat es prendran mesures legals en cas que no es publiquin els decrets. El secretari del Govern, Víctor Cullell, ha fet arribar una carta reclamant l'autorització per a la publicació o bé els arguments jurídics pels quals no es publica.
















Aquest matí, el jutge ha rebutjat l'autorització a Rull i Turull per assistir a al presa de possessió, a la qual tampoc hi podran ser presents els conselleres exiliats. Això no obstant, no està regulat que els consellers de quina manera s'hauria d'actuar davant la impossibilitat de la presència dels consellers.



Des del Parlament, tant JxCat i ERC com la CUP han denunciat la situació provocada per la decisió del govern de no publicar els nomenaments. JxCat i la CUP han instat a tirar endavant la presa de possessió encara que no es publiqui el decret.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/torra-desafia-rajoy-i-mante-la-presa-de-possessio-del-nou-govern_270834_102.html