dimecres, 25 d’abril del 2018

ETA lliura dues caixes amb armes a les autoritats franceses a Baiona




L'entrega es produeix una setmana abans del possible anunci de dissolució de l'organització.








ARA Barcelona







Agents de la policia francesa traslladant material d'ETA, en una imatge d'arxiu / JAVIER ETXEZARRETA / EFE








ETA ha lliurat dues caixes amb armes a les autoritats franceses a Baiona, una setmana abans que se celebri l'acte en el qual està previst que l'organització anunciï la seva dissolució. Segons han confirmat a Efe fonts de la lluita antiterrorista, són 24 armes curtes, munició de nou mil·límetre i 38 SP, uns 20 metres de cordó detonant, mig miler de detonadors electrònics, dos temporitzadors, 200 plaques de matrícules i més material per al robatori de cotxes.



L'entrega es produeix una setmana abans de l' acte previst per al 4 de maig a la localitat de Kanbo, en què presumiblement s'avançarà en el final d'ETA, en un acte convocat per l'anomenat Grup Internacional de Contacte i les organitzacions civils Bake Bidea i Fòrum Social Permanent. Tot plegat, després que en un comunicat fa uns dies ETA reconegués el dany causat i demanés perdó a les
víctimes, tot i que només a les que no estaven directament implicades en el conflicte.





El 8 d'abril del 2017 ETA ja va fer un pas decisiu cap a la pau a Euskadi quan els 'artesans de la pau', un grup d’activistes que va col·laborar en el desarmament, van comunicar a la comissió internacional de verificació i a la gendarmeria francesa la ubicació de l’arsenal d’ETA. Aquest col·lectiu va comunicar a la Fiscalia de Baiona la ubicació de vuit amagatalls on la policia francesa va trobar 120 armes, tres tones d’explosius i milers de detonadors i munició.



Més detalls de l'acte del 4 de maig

 

L'acte del 4 de maig començarà a les 12h del migdia i acabarà amb la lectura d'una declaració a càrrec de "representants de la comunitat internacional". Ho han avançat les tres entitats organitzadores de la jornada, que han explicat que s'ha convidat a "totes les institucions d'Euskadi, Navarra i el País Basc francès, els partits i els sindicats". També les "entitats de la societat civil que treballen per a la resolució del conflicte". 



El govern basc ja va dir que no hi serà perquè considera que "no s'han donat les condicions prèvies necessàries" i tampoc ho farà l'executiu navarrès. El PNB enviarà una delegació i el Partit Socialista d'Euskadi no hi anirà. El govern espanyol també ha marcat distàncies amb el gest d'ETA i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracions a 8TV, ha assegurat que l'organització "no aconseguirà res" amb la dissolució, "com tampoc va aconseguir res durant l'etapa de terror". Santamaría ha recordat que hi ha "condemnes" a membres d'ETA i que "cal exigir que s'aclareixin els crims que encara no s'han resolt".



Els organitzadors de l'acte del 4 de maig no han informat de quina manera ni en quin moment ETA farà arribar a la societat la decisió de dissoldre's, tot i que sí que han insistit que el missatge serà "clar, concloent i acabarà la seva història".