dijous, 1 de març del 2018

Puigdemont activa les institucions republicanes i denuncia Espanya davant l’ONU (VIDEO)



PAÍS - PRINCIPAT








Renuncia provisionalment a la investidura i proposa Jordi Sànchez com a president autonòmic.
















 Per: Redacció

01.03.2018  19:36





El president Carles Puigdemont ha fet un missatge institucional aquest vespre des de Brussel·les. Ha anunciat que activava les institucions republicanes i que denunciaria Espanya davant l’ONU.



Aquest matí el Parlament de Catalunya havia aprovat la resolució que restitueix la presidència de la Generalitat, la legitimitat de Puigdemont i les institucions catalanes i alhora condemna el 155.






Vegeu el discurs del president:












El president ha comparegut per a anunciar tres grans mesures. La primera, l’activació de les institucions republicanes des de Brussel·les; la segona, la petició que Jordi Sànchez sigui investit president autonòmic, i la tercera, la presentació d’una querella contra l’estat espanyol davant les Nacions Unides per vulneració de drets fonamentals.



Puigdemont ha explicat que activaria dues institucions que mantindrien la legitimitat de la República proclamada el 27 d’octubre i legitimada pels ciutadans en el referèndum de l’1-O. ‘En els propers dies convocaré els membres del Parlament de Catalunya a una reunió solemne per poder impulsar la nova etapa i establir el Consell de la República perquè lideri el camí cap a la independència efectiva i s’adreci a l’interior i a l’exterior del país –ha anunciat–.



Un consell en estreta col·laboració amb el govern de l’interior i amb els debats, mobilitzacions i participació de la societat catalana, per tal de culminar el procés constituent, element indispensable per a fixar els valors republicans en la base del nou país.’ També ha explicat que aquest consell organitzaria la defensa dels drets dels polítics i activistes represaliats ‘i la internacionalització del nou cas dels catalans’.



El president ha anunciat també una mesura per a internacionalitzar el conflicte. ‘Un equip d’advocats internacionals ha presentat en nom meu una demanda contra l’estat espanyol davant el Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides, per violació de la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets Civils i Polítics. Aquests instruments reconeixen expressament el dret d’autodeterminació. I, més específicament, garanteixen el dret d’opinió i de participació polítiques.’



El president Puigdemont també ha explicat que havia parlat amb el president del Parlament de Catalunya per tal que, provisionalment, no presenti la seva candidatura a la investidura i ha demanat que, com més aviat millor, comencin els tràmits perquè es pugui elegir Jordi Sánchez president del govern autonòmic.



Puigdemont ha acabat dient: ‘Espero que ben aviat pugui retornar a Catalunya com un home lliure i que les nostres institucions tinguin també la llibertat d’investir president el candidat o candidata que la majoria consideri.’









Enllaç notícia :