divendres, 9 de març del 2018

Gran impacte de la vaga feminista arreu del país



PAÍS







Manifestacions històriques a València i Barcelona en una jornada festiva i reivindicativa.
















Per: Redacció 

08.03.2018  01:50





La convocatòria de la vaga feminista d’aquest 8 de març ha mobilitzat milers de dones a tot el país. A les principals ciutats hi ha hagut manifestacions, històriques a València i Barcelona, amb els lemes ‘Si les dones parem, s’atura el món’ i ‘Ens aturem per a canviar-ho tot’. A Andorra, Perpinyà, Palma, Tarragona, Girona, Alacant, Lleida, Elx…, però també en ciutats mitjanes i viles, la reivindicació de la igualtat entre homes i dones també s’ha fet notar.



Al matí hi ha hagut talls en algunes carreteres i mitjans de transport públic. Les concentracions i mobilitzacions han començat ben aviat i han continuat tot el dia, amb el punt culminant de les manifestacions del vespre. Una de les accions més impressionants ha estat a Vinaròs, on 739 creus blanques a la platja han recordat les víctimes de la violència masclista.



A Barcelona, els Mossos d’Esquadra han identificat sis persones a la plaça d’Urquinaona. Segons la policia, dos homes i quatre dones han fet pintades al carrer de Fontanella i, una volta han arribat a la plaça d’Urquinaona amb la resta de
la manifestació, han estat retinguts per identificar-los. Les manifestants han dit que hi havia hagut càrregues de la policia.



Al País Valencià, la vaga feminista ha tingut tres focus principals. A les Corts, les diputades de Compromís, Podem i el PSPV han deixat els escons buits. Al rectorat de la Universitat de València la policia espanyola ha fet ús de la força per desallotjar les manifestants que han provat d’ocupar-lo simbòlicament. I a la tarda, als carrers de València, s’ha viscut una mobilització feminista sense precedents.



A Perpinyà i a Palma s’han manifestat centenars de persones. A Andorra, s’ha presentat el col·lectiu Acció Feminista, que demana la despenalització de l’avortament. A Barcelona, la manifestació ha aplegat unes 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana, i a València, 100.000.



Ací podeu recuperar el minut-a-minut de VilaWeb sobre la vaga feminista.

20.30 – Acaben les mobilitzacions de la vaga feminista, marcades per l’ambient festiu i reivindicatiu. Les manifestants comencen a dispersar-se. A València, molta gent ha continuat als carrers durant una bona estona. Els sindicats han afirmat que aquest 8-M havia estat una jornada històrica, amb un seguiment multitudinari.















20.00 – Es llegeix el manifest, de marcat contingut polític. A més de les reivindicacions d’igualtat de gènere i laboral, exigeix que deixi d’aplicar-se el 155 i que es tanquin els CIE, entre més mesures. ‘Ens volem lliures, ens volem vives. Combatives, feministes, rebels. Avui la vaga feminista no s’acaba, continuarem fins a aconseguir el món que volem.’













20.00 – Unes 200.000 persones s’han manifesat a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana.













19.45 – Multitudinària manifestació també a Palma.
















19.30 – La manifestació de Barcelona avança lentament cap a la plaça de Catalunya, on acabarà amb la lectura del manifest.













18.57 – A València, una cinta tanca l’espai on haurien de ser les dones assassinades. La pancarta està dedicada a una companya del col·lectiu la Roda de Castelló, que va faltar recentment.













18.45 – El president de les Corts, Enric Morera, ha participat a la manifestació de València.











18.30 – Manifestació feminista històrica també a València.













18.25 – A Barcelona, milers de manifestants omplen els carrers.






18.15 – A Andorra, cent cinquanta persones s’han aplegat a la presentació del col·lectiu Acció Feminista, que reivindica la igualtat de gènere i demana la despenalització de l’avortament al Principat.






17.50 – A València, és a punt de començar la manifestació.






17.45 – Centenars de manifestants han sortit als carrers de Perpinyà en la mobilització convocada aquesta tarda.











15.24 – Mig milers de periodistes catalanes han omplert aquest dijous els Jardins Montserrat Roig per reclamar la igualtat de la dona a la professió i al conjunt de la societat. L’acte ha començat amb la lectura del text de Montserrat Roig ‘Som una ganga’, escrit el 1990 i en què ja denunciava la infravaloració de la dona, a càrrec de la seva germana, Carmina Roig.











15.10 – Una cadena humana feminista a Girona ha unit la plaça Sant Domènec amb la plaça del Vi. Prop de dues mil manifestants han unit l’ajuntament amb el rectorat de la universitat agafades de la mà i omplint els principals carrers del Barri Vell de la ciutat.

















14.15 – CGT, Arran i altres organitzacions expliquen a Twitter que hi ha hagut càrregues polcíaques i detencions a plaça de la Universitat.











13.30 – Gran manifestació feminista a Barcelona. La via Leietana baixa plena i arriba fins a la plaça de Sant Jaume.












13.05 La policia espanyola ha desallotjat la concentració feminista davant del rectorat de la Universitat de València.
13.00 Les diputades de Compromís, Podem i PSPV deixen els escons buit amb motiu de la vaga
12.50 – Estudiants, professores i personal d’administracio i serveis de la Universitat Autònoma de Barcelona es concentren a la plaça cívica.





Cedida





Cedida





12.30 – Concentracions davant dels ajuntaments del país en contra del masclisme:
















 















































12.16 – La concentració feminista davant del rectorat de la Universitat de València creix. ‘Després direu que en som cinc o sis’, criden.










12.10 – Crits de ‘sense les dones no hi ha revolucio’, ‘visca la lluita feminista’ i ‘jo sí que et crec’ a la concentració estudiantil a la plaça Universitat de Barcelona.













11.56 – El CDR de Nou Barris fa piquets a supermercats i parades del mercat per reivindicar la vaga de consum.













11.45 – Una concentració tapona la porta del rectorat de la Universitat de València.











Cedida







11.25 – Una cercavila feminista recorre el barri de Gràcia de Barcelona














Enllaç notícia :