REFERÈNDUM
Marta Escobar Martí
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Divendres, 15 de setembre de 2017
Govern, Parlament i Ajuntament de Barcelona proven —de nou— de desbloquejar la situació d'enrocament amb l'executiu de Mariano Rajoy. El president Carles Puigdemont, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i també el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han enviat una carta al president espanyol i al Rei per tornar a expressar la seva voluntat de dialogar per trobar una sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya i denunciar la repressió de l'Estat espanyol. Una carta que el Financial Times ha publicat aquest matí.
Barcelona mayor calls for talks on referendum https://t.co/RBRAMcuAeg— Financial Times (@FinancialTimes) 15 de setembre de 2017
A l'escrit, on es lamenten de les respostes sempre negatives dels de Rajoy, així com de la "reacció regressiva intolerable" de la democràcia espanyola, reclamen "abordar de quina manera es pot arribar a un acord perquè els catalans puguin
votar en un referèndum" amb un diàleg obert i sense condicions perquè així es pugui sentir la veu de la ciutadania.
Ara bé, la carta també denuncia "una ofensiva de repressió sense precedents" de l'Estat, que va començar quan el Tribunal Constitucional va tombar l'Estatut i va continuar amb les diverses negatives de l'executiu central a acceptar un pacte fiscal per a Catalunya.
A partir d'aquí, com es pot llegir a continuació a la carta, comencen a repassar els diferents esdeveniments que han anat tenint lloc al llarg d'aquests anys i expressen la seva voluntat de pactar el referèndum amb el govern espanyol, mentre aquest anava negant per activa i per passiva qualsevol opció a celebrar-lo.
Lluny del diàleg
Lamentant-se que "lluny de dialogar", el govern espanyol "ha començat una ofensiva de repressió sense precedents en què contempla la limitació al dret fonamental a la llibertat d'expressió, Puigdemont, Junqueras, Forcadell i Colau subratllen que la gravetat d'amenaçar amb la detenció de fins el 75% dels alcaldes catalans, així com d'anar suspenent actes i presentant diverses querelles penals contra tot el Govern i part de la Mesa del Parlament o clausurant el web de l'1-O.
En aquest punt, recorden que, malgrat el Codi Penal espanyol "confirma que convocar un referèndum, encara que sigui sense acord, mai no és un delicte". A banda d'això, també posen de relleu que el suport dels catalans al dret a decidir en forma de manifestacions —que "han estat alabades per la premsa internacional com a exemple de civisme— i resultats electorals.
Per tot plegat, fan una nova crida al diàleg al govern espanyol per, així, "abordar de quina manera podem posar-nos d'acord perquè els catalans celebrem un referèndum". Això sí, reclamen un "diàleg obert i sense condicions, un diàleg polític des de la legitimitat que cada un representa, per fer possible allò que en democràcia mai és un problema i encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania".
"La nostra disposició al diàleg és i serà permanent", sentencia l'escrit.
Barcelona votarà
La carta arriba hores després que el Govern i l'Ajuntament hagin arribat a un acord sobre el referèndum de l'1 d'octubre, per tal que es pugui votar a la capital catalana. L'alcaldessa de Barcelona va anunciar ahir que s'ha trobat una fórmula segons la qual l'1-O es podrà votar a Barcelona "sense posar en risc" ni la institució de l'Ajuntament ni els "servidors públics".
Mentrestant Puigdemont es va felicitar pel pacte i va insistir que "és un bon acord". "El compromís de l'alcaldessa ha estat inequívoc", va apuntar.
L'acord es va fer tot i que el secretari de l'Ajuntament, que és un funcionari estatal, havia apuntat en un informe que el govern de Colau ha d'acatar la providència del Tribunal Constitucional i no ha de col·laborar en el referèndum de l'1-O cedint col·legis electorals perquè, d'altra manera, pot tenir conseqüències "penals".
Enllaç notícia :
http://www.elnacional.cat/ca/politica/carta-puigdemont-colau-referendum_191643_102.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada