dijous, 21 de setembre del 2017

El TC multa amb 12.000 euros diaris el número dos de Junqueras i la Sindicatura



PROCÉS







El Nacional
Foto: ACN
Madrid. Dijous, 21 de setembre de 2017




















El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha imposat multes diàries de 12.000 euros al número dos d'Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia, Josep Maria Jové —detingut ahir en l'operació dirigida a evitar el referèndum— i als cinc membres de la sindicatura electoral.



També se li ha imposat aquesta sanció com a cap de l'administració electoral i en aquest sentit també ha estat multada, encara que amb 6.000 euros diaris, Montserrat Vidal i Roca, igualment considerada responsable de l'assumpte. En el cas dels membres territorials de la sindicatura aquestes multes també pugen a 6.000 euros.



24 hores de marge

 

Els magistrats donen a tots els sancionats 24 hores des de la publicació al BOE, és a dir fins a les 10 del matí de dissabte vinent, per renunciar als respectius càrrecs o començar a pagar les multes i es dirigeix a l'Agència Tributària perquè en el cas de no fer-ho ni pagar procedeixin a prendre les mesures necessàries per fer efectius aquests pagaments. És a dir, que es començaria a pagar a partir de dissabte i de forma diària.



Aquesta mesura suposa que, per primera vegada, l'alt tribunal ha aplicat la reforma de la llei orgànica que regula el seu funcionament i que el dota de la possibilitat d'imposar sancions per obligar que es compleixin les seves fallades.



La decisió s'ha assolit per unanimitat, però tres dels 12 magistrats del tribunal de garanties redactaran un vot concurrent per fixar la seva postura respecte de la imposició d'aquesta mesura de caràcter coercitiu.



Les multes són una atribució amb la qual el tribunal ja comptava abans de la darrera reforma de la seva Llei Orgànica —dirigida a millorar els instruments perquè el TC faci complir les seves resolucions—, tot i que aquesta reforma va suposar elevar la quantia d'aquestes.



La setmana passada el tribunal de garanties va demanar als síndics que informessin de com estaven complint amb la suspensió de la consulta. Com a resposta, els cinc membres de la Sindicatura van recusar la totalitat de magistrats del Constitucional (TC) buscant així que s'apartessin de la resolució d'aquest assumpte.










Enllaç notícia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/tc-multes-junqueras-sindicatura_193854_102.html