dimarts, 4 de juliol del 2017

El Parlament proclamarà «immediatament» la independència en cas de victòria del «sí»



REFERÈNDUM







Junts pel Sí i la CUP expliquen a la cambra catalana els detalls de la llei del referèndum de l'1 d'octubre

La creació d'una sindicatura electoral i els detalls de la campanya, punts claus de la norma








| 04/07/2017 a les 13:15h
 
 
 
 
 
 
 
Presentació de la llei del referèndum | Junts pel Sí
 
 
 
 
 




Junts pel Sí i la CUP han triat l'Auditori del Parlament per presentar els detalls de la llei del referèndum, que ha de servir per dona cobertura legal a la convocatòria de la consulta vinculant i a tots aquells que hi participin. Els encarregats d'explicar els detalls han estat Jordi Turull, Marta Rovira, Lluís Corominas, Josep Maria Orobitg, Benet Salellas, Gabriela Serra, Anna Gabriel i Joan Garriga. "És la llei més important que es tramitarà en aquesta seu parlamentària. Posarem el destí d'aquest país en el vot de cadascun dels ciutadans", ha assegurat Turull en l'arrencada de l'acte. Un dels punts estrella de la norma és que, en cas de victòria de la independència, el Parlament la proclamarà "immediatament". Si no, es convocaran eleccions autonòmiques.


 

"Ens hauria agradat fer-ho d'una altra manera", ha assenyalat Turull, que ha ressaltat que es volia fer a través de la ponència conjunta. "El debat el farem, ningú podrà al·legar desconeixement", ha apuntat el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, que ha deixat clar que el document no és "intocable". La norma estableix tots i cadascun dels aspectes que han de regir la consulta vinculant: creació de la sindicatura electoral, formada per cinc juristes o politòlegs -amb majoria de juristes-, presència d'observadors internacionals i, entre d'altres, la campanya informativa, que ha de ser "neutral".





Les entitats sobiranistes, per exemple, tindran un 30% de presència als mitjans si així ho requereixen. El cens, segons ha explicat Corominas, un dels relators de la llei, estarà elaborat pel Govern i l'haurà de validar la sindicatura electoral. El vot exterior està contemplat dins la llei. "Els càrrecs de les meses són obligatoris", ha apuntat Corominas. Els ajuntaments han de cedir els locals que se'ls requereixin, i en cas que no ho vulguin fer serà la Generalitat qui podrà obrir-ne d'alternatius.


 

Una sindicatura electoral amb juristes i politòlegs


Pel que fa a la nova sindicatura electoral, aquesta tindrà un president i un secretari i nomenarà les sindicatures de demarcació -una per cada província-, també amb un president i un secretari cadascuna. La seva tasca serà validar el cens electoral, validar les butlletes, actes i manuals i el procediment de vot anticipat des de l'exterior, exercir la jurisdicció electoral o vetllar pel paper neutral dels mitjans públics. Els cinc juristes o politòlegs que incloguin la central seran nomenats pel Parlament amb majoria absoluta i en ells acabarà tota via de reclamació pel que fa als aspectes relatius al referèndum.




Com en els processos electorals habituals, el president, els dos vocals i els suplents es triaran per sorteig públic i els ciutadans no podran negar-se a exercir aquest paper, mentre que el Govern seleccionarà i acreditarà les persones que facin d'agents electorals, però des de la neutralitat. Així mateix, la inscripció en el cens no exigeix autorització prèvia del ciutadà i la normativa local, autonòmica i estatal i els tractats internacionals es mantindran vigents més enllà del que digui aquesta llei, que entrarà en vigor el mateix dia de la seva aprovació oficial.

 


Mesos de mobilitzacions

Al seu torn, Joan Garriga Nana ha definit l'elaboració d'aquesta llei com un "acte de compromís polític d'una majoria parlamentària amb el poble de Catalunya per decidir-ho tot". "Hem assumit la veu d'un poble, la del nostre poble, que vol ser escoltat i construir un món millor", ha afegit, i ha avisat que caldrà afrontar uns "mesos intensos tant pel que fa la mobilització i campanya com a participació en els espais de discussió i presa de decisions".




Així, el també cupaire Benet Salellas ha tingut un record per a "l'independentisme històric" i aquelles "persones que han mantingut viva la flama independentista" i ha justificat la separació de la llei de referèndum de la llei de transitorietat jurídica, ja que es refereixen a "dos moments polític diferents". "Ens emparem al dret internacional a l'autodeterminació per posar aquesta eina legislativa en mans del poble de Catalunya", ha resumit el preàmbul i, malgrat que ha reconegut que no existeix "un acord constitucional com el del Canadà", ha subratllat que la primera "ruptura unilateral" del marc constitucional va ser "perpetrada primer pel Tribunal Constitucional, amb la sentència de l'Estatut". "Fem un pas en la línia correcta, en la línia d'entendre que el dret sigui una clau que obri panys, i volem que aquesta llei sigui la clau que obri tots els panys", ha conclòs.

 


Un sector dels "comuns", present

Hi han assistit tots els diputats de la majoria independentista i també tres representants de Sí que Es Pot (CSQEP), entre els quals Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez, tots tres de Podem. Diversos membres del Govern també han volgut fer acte de presència, com ara el vicepresident Oriol Junqueras.







Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/134233/parlament/proclamara/immediatament/independencia/cas/victoria/si