divendres, 5 de maig del 2017

Els 83 diputats sobiranistes tanquen files per frenar les «coaccions» del TSJC



PROCÉS CATALÀ







Junts pel Sí, CSQEP i la CUP acusen demanen que s'arxivi la causa contra Forcadell i els quatre membres de la mesa del Parlament encausats

Els investigats s'empararan en el principi d'inviolabilitat parlamentària en les seves declaracions

Puigdemont, consellers, entitats, diputats i alcaldes acompanyaran Forcadell i Simó al TSJC









, Barcelona | 05/05/2017 a les 11:59h



Roda de premsa dels grups sobiranistes en suport als membres de la mesa | ACN
"Ells hi són per nosaltres i nosaltres som ells". Amb aquesta afirmació, els 83 diputats sobiranistes del Parlament han volgut transmetre una imatge de suport unànime a la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que a partir de dilluns començaran a desfilar pel Tribunal Superior de Justícia acusats dels delictes de desobediència i prevaricació. El motiu: haver permès que es votés una resolució sobre el referèndum unilateral al debat de política general.  


 
Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, els grups que defensen la celebració del referèndum, han convocat un acte unitari per denunciar les "ingerències, coaccions i intimidacions" que, al seu judici, està tenint el TSJC mantenint com a investigats tant a Forcadell com a Lluís Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet. Exigeixen que, per "dignitat democràtica", la causa contra ells sigui arxivada.



El president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha entonat dures crítiques cap al tribunal perquè considera que està "atacant" el valor "més sagrat" que té un Parlament: la inviolabilitat dels seus
diputats. Ha insistit que el govern espanyol està utilitzant el poder judicial per "bloquejar" el poder legislatiu que té el Parlament, amb la qual cosa s'estan "posant en risc" els pilars de la democràcia. "Ens sentim tots jutjats i investigats", ha sentenciat.

"És un fet inèdit que un tribunal intervingui en la gestió de la vida d'un Parlament", ha subratllat el president de CSQEP, Lluís Rabell, que ha lamentat que s'estigui produint una "distorsió" de la vida parlamentària sense precedents. Rabell ha insistit que intentat resoldre el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya per la via penal no fa més que "enverinar i enquistar" la situació fins a tenir derives perilloses com és el fet que el govern espanyol estigui convertint la justícia en un "ariet" contra les aspiracions democràtiques de Catalunya.

"Ens volen atemorits, però ja fa temps que hem perdut la por", ha sentenciat el diputat de la CUP Albert Botran, que ha reivindicat que la unitat expressada en aquest acte es mantingui fins al final de la celebració del referèndum. Ha defensat que el referèndum és "legítim" i que podria ser acordat si l'estat espanyol estigués disposat a "prioritzar la democràcia a la llei". Botran ha lamentat, però, que les respostes siguin les querelles i utilitzar la llei contra representants electes. "El referèndum és nostre, del poble de Catalunya, i no ens el prendran. No ens aturaran", ha conclòs.

Emparats en el principi d'inviolabilitat parlamentària

Forcadell i els quatre membres de la mesa s'empararan en el principi d'inviolabilitat parlamentària en les seves declaracions davant del TSJC. Així ho han explicat en declaracions a Catalunya Ràdio. Es tracta d'un argument que ja va utilitzar Forcadell en la seva declaració judicial per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. Es tracta d'un principi que està recollit al reglament del Parlament i a l'Estatut i protegeix els diputats perquè no se'ls pugui responsabilitzar per les opinions i els vots en l'exercici de la seva feina, segons ha explicat Corominas.

Forcadell ha qualificat de "censura preventiva" l'actuació del govern espanyol que, segons ha relatat, recorre judicialment el debat de les idees al Parlament. "En cap Parlament ha passat mai abans que es persegueixi penalment el debat de les idees. La inviolabilitat ha d'estar protegida judicialment; per tant, hauria de ser al contrari, que els tribunals ens protegissin perquè poguéssim fer la nostra feina amb total llibertat, ha argumentat. Per la seva banda, Anna Simó ha destacat que ara es vol impedir el que el Parlament ja va fer el 2015, i ha afirmat que la legislació internacional els empara.

Forcadell també s'ha referit a la carta que diputats britànics han adreçat al govern espanyol perquè s'arxivi la causa contra ella i la mesa del Parlament. Segons la presidenta, aquesta carta evidencia l'excepcionalitat de la situació. "A tots els diputats que venen d'altres països europeus els costa molt de creure la situació que s'està vivint al Parlament, perquè no poden entendre que et diguin, en un Parlament, què pots debatre i què no. Això és insòlit en democràcia, i aquesta carta és una mostra d'aquesta situació tan extraordinària que estem vivint i que de cap manera hem de normalitzar, perquè al final potser semblarà que això és normal", ha defensat la presidenta del Parlament.

Per la seva banda, Joan Josep Nuet s'ha queixat que la fiscalia "el posés en el focus mediàtic" quan va excloure'l de la causa i ho ha qualificat "d'interpretació creativa" de la legislació vigent. Segons ha dit, precisament aquesta interpretació va evidenciar que els motius de la querella eren polítics. "Aquí l'únic que ens uneix és que tots volem que aquest debat es produeixi, perquè és inconcebible, inimaginable, que al Parlament no es pugui parlar de la independència de Catalunya", ha afirmat el diputat de CSQP.

Forcadell i Simó declaren al TSJC dilluns que ve, divendres serà el torn de Corominas i Barrufet i el 12 de juny hi anirà Nuet.

La compra de les urnes com a prova de determinació

Sobre el fet que el Govern hagi posat en marxa els tràmits per comprar les urnes del referèndum, Turull ha insistit que aquesta és una prova evident de la determinació que té l'executiu català de celebrar la votació. "No podran evitar les urnes. L'Estat quedarà desbordat democràticament", ha advertit.

La CUP ha celebrat que s'avanci en les concrecions del referèndum i, un cop més, han reivindicat que el pròxim pas sigui la data i la pregunta. CSQEP, per la seva banda, ha reduït a una "qüestió tècnica" la compra de les urnes. Rabell ha assegurat que l'important serà el debat sobre els requisits que ha de tenir la votació per garantir el seu reconeixement internacional.




Enllaç noticia :