dilluns, 29 de maig del 2017

El Govern veu «imprescindible» fixar data i pregunta i reclama mantenir la transversalitat



PROCÉS CATALÀ







La consellera de la Presidència, Neus Munté, troba "gravíssim" que l'Estat busqui contraposar el referèndum amb el fet d'escoltar la ciutadania

L'executiu veuria amb bons ulls una nova reunió del Pacte pel Referèndum, però desconfia del diàleg amb l'Estat

La CUP exigeix «menys retòrica i més concreció» al Govern sobre el referèndum








, Palau de la Generalitat | 29/05/2017 a les 18:38h



Cimera sobre el referèndum | Govern





La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dilluns a la tarda després de la cimera pel referèndum que és "imprescindible" fixar data i pregunta, i ha apuntat que és "molt important" mantenir la transversalitat que hi ha al voltant de la consulta vinculant. "Ens sembla gravíssim contraposar referèndum i escoltar la gent, com fa l'Estat", ha destacat la dirigent sobiranista. La consellera no s'ha tancat a una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, però ha desconfiat de la via dialogada amb el govern espanyol perquè la porta de la Moncloa segueix tancada.



Seria "positiu", en tot cas, que el Pacte "seguís el seu camí", però ha apuntat que no és una qüestió que depengui del Govern, sinó del propi organisme que lidera Joan Ignasi Elena. "Sempre hem estat molt respectuosos amb el ritme del Pacte, el valorem molt positivament", ha destacat la consellera, que ha carregat contra la Moncloa pel fet de contraposar el referèndum amb el fet d'escoltar la gent. "Una cosa i l'altra són la mateixa", ha destacat la dirigent sobiranista, que ha demanat "respecte" al govern espanyol per la reunió en la mesura que representa la "majoria absoluta" catalana





En la cita no s'ha arribat a cap acord per la convocatòria del referèndum. "Els següents passos aniran
en aquesta línia. Volem escoltar tothom i tenir els punts de vista de tothom. Ja hem dit que aquesta concreció de la data i la pregunta no tindran dilació, però no estem en condicions de dir quan serà", ha apuntat la consellera. En les properes setmanes, això sí, ja hi haurà tots els detalls.




Munté ha agraït, només començar la roda de premsa, la "resposta" de les formacions polítiques a la crida de Puigdemont. "El propòsit era intercanviar opinions sobre les negatives de l'Estat abans que el Govern prengui la decisió d'escoltar els ciutadans mitjançant un referèndum", ha destacat la consellera de la Presidència. "Considerem que fixar data i pregunta és imprescindible, i és molt important mantenir la transversalitat que hi ha a l'entorn de la consulta vinculant", ha apuntat.












L'absència dels "comuns"

"Ens agradaria haver comptat amb forces que s'han autoexclòs. No entenem les excuses que han posat per no venir", ha apuntat en referència a Catalunya en Comú. "Demanar una nova reunió del Pacte es podria haver fet en la cimera d'avui", ha destacat la consellera de la presidència, que ha considerat "xocant" la "contradicció" dels "comuns". "Les causes de la seva absència les hauran d'explicar ells", ha dit.





La cimera ha arribat passades les cinc de la tarda a Palau, i hi han participat tots els partits que formen part del Pacte Nacional pel Referèndum a excepció de Catalunya en Comú. Per part del Govern hi han assistit el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i la consellera Munté, i més tard s'hi ha incorporat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.




Per part de Junts pel Sí hi ha acudit el president de grup, Jordi Turull, i el diputat Lluís Llach. Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, i Marta Rovira, secretària general d'ERC i portaveu parlamentària de la coalició, també han assistit a la trobada. La CUP hi ha enviat la diputada Anna Gabriel i Natàlia Sànchez, mentre que per part de Demòcrates de Catalunya hi havia Antoni Castellà, també diputat de Junts pel Sí.







Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/132072/govern/veu/imprescindible/fixar/data/pregunta/reclama/mantenir/transversalitat