dimarts, 4 d’octubre del 2016

El Govern planta cara al TC amb una nova llei sobre habitatge



Aprova un projecte de llei que s’aprovarà al Parlament aquest mes, i que “permetrà fer per altres vies tot allò que el TC ha suspès” en matèria d'expropiació temporal.






per Gemma Aguilera 04/10/2016 

Les conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs | Gemma Aguilera
 



L’executiu de Carles Puigdemont ha anunciat “una resposta de país” als “atacs del TC i a la insensibilitat de l’Estat davant dels ciutadans més vulnerables d’aquest país”. La consellera Meritxell Borràs ha explicat els detalls del projecte de llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge, establint instruments alternatius als punts suspesos pel TC de la llei de mesures d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.  El 29 de maig de 2016, l’executiu espanyol va demanar al TC que suspengués la llei catalana, i que fa una setmana el TC va confirmar la suspensió de diversos articles que preveien la protecció de persones en risc de perdre l’habitatge. La llei 24/ 2015 naixia sense cap dotació econòmica i sense informe econòmic d'estimació de la demanda. Però la nova llei ja ho preveu, "està perfectament comptabilitzat, 2.150 habitatges per al primer any, i el cost real està esablert i ens comprometem a finançar el 50% conjuntament amb els ajuntaments", ha explicat Borràs.




Entre d’altres mesures, preveu l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits d’entitats financeres per destinar-los a lloguer social i l’obligació per part dels grans tenidors a reallotjar les
famílies en risc de perdre l’habitatge. La consellera Borràs ha explicat que "hem fet la llei contrarellotge, però amb fermesa jurídica, perquè no volem de cap manera que cap ciutadà quedi desprotegit, i per això responem amb un nou text legal que entrarem urgentment al Parlament perquè sigui debatut i votat aquest mes d'octubre". Tal i com ha explicat la consellera Borràs, la nova llei contempla sancions en cas d'incompliment per part de les entitats financeres.




La consellera Borràs ha insistit que es tracta, malgrat la urgència, "d'un text rigorós i difícil de recórrer, que dóna solucions en els àmbits que pretén limitar el TC". Per bastir la llei, ha explicat Borràs, hem comptat amb equip molt ferm per tirar-la endavant, amb les entitats municipalistes que demanaven a crits una nova llei per poder actuar, també el grup impuslor de la ILP per l’habitatge i el Consell d’Advocacia de Catalunya i el Consell d’Advocats de Catalunya, que donen la garantia que aquesta leli és jurídicament més sòlida". 





Una altra novetat del a nova llei és que s'amplia el nombre de municipis on el Govern té acreditat que hi ha alta demanda d'habitatge social, i es passa de 72 municipis a 234 amb noa nova normativa. Aquesta ampliació donarà eines als municipis per poder intervenir en matèria d'habitatge i per evitar l'exclusió social.






Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/171863/el-govern-planta-cara-al-tc-amb-una-nova-llei-sobre-habitatge