dijous, 22 de setembre del 2016

La Mercè 2016: una festa de festes



MERCÈ 2016




Tots els actes, concerts i activitats imperdibles de les festes de Barcelona, que s'allarguen del dijous 22 al diumenge 24 de setembre: d'un pregó marcat per la polèmica al piromusical, passant pel correfoc, el seguici i la diada castellera

​El metro funcionarà sense interrupció tota la Mercè






| 22/09/2016 a les 16:25h







Tot a punt per viure una Mercè de disbauxa, cultura i tradició | Adrià Costa






 Aquest dijous, 22 de setembre, comença La Mercè 2016, la festa de totes les festes a Barcelona. La ciutat es prepara per viure quatre dies de festa i d'acció, de vivències i de cultura que iniciaran amb el solemne pregó de l'escriptor Javier Pérez Andújar, un tradicional punt de partida que no ha pogut esquivar la polèmica. Les Festes de la Mercè, però, són molt més que això: són cultura, diversió, tradició, modernitat, foc i llum. A continuació, us detallem tots els actes imprescindibles per no perdre cap detall de quatre dies frenètics:



El pregó i el Toc d'inici
Dijous 22 de setembre, 19h. Saló de Cent, Plaça de Sant Jaume






L'il·lustrador Miguel Gallardo i l'alcaldessa Ada Colau amb el cartell de la Mercè 2016 Foto: Ajuntament de Barcelona






L'escriptor Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besòs, 1965) és el pregoner de la festa major de Barcelona. Conegut per les seves cròniques sobre el Besòs, l'autor ha avançat que parlarà de barris, de llibres, de cultura popular. L'elecció del pregoner, però, ve enguany acompanyada d'una forta polèmica per les enceses opinions de l'autor sobre el moviment independentista, fet que ha provocat l'existència d'un pregó alternatiu, protagonitzat per Toni Albà. L'actor es convertirà en Felip V en un acte celebrat a Pla de Palau. En acabat, serà el torn del "Toc d’inici".



Els concerts d'una Mercè plena de música
Del 22 al 25 de setembre. Diversos espais



Aquesta no serà només la Mercè de l'esperadíssim retorn de Manu Chao: Kiko Veneno, El Niño de Elche, Oques Grasses, Maria Arnal i Marcel Bagés, Nakany Kanté, La Gran Pegatina, Isaac Ulam o La Raíz són alguns dels altres noms de l'extensa programació dels festivals Mercè Música i el Barcelona Acció Musical (BAM), que mostrarà 88 concerts, tots ells gratuïts, protagonitzats per artistes de 15 països diferents. L'oferta es concentrarà aquest 2016 en menys dies, però en més espais repartits per la ciutat, cosa que permetrà descentralitzar les actuacions i evitar multituds. 



Seguici inaugural
Dijous 22 de setembre, 19h. Palau de la Virreina





Els Capgrossos Macers donen la benvinguda a la festa. Foto: Adrià Costa






Directes cap al Toc d'Inici, les figures més conegudes de l'imaginari festiu, integrants del Seguici Popular de Barcelona, com ara l'Àliga de la Ciutat, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Gegants de la Ciutat, el Lleó o la Mulassa s'adrecen cap a la plaça de Sant Jaume acompanyats de diables, tabalers i la resta de figures del Seguici Popular. una possibilitat per a paladars inquiets és acompanyar el Seguici després de berenar el pa amb xocolata que oferiran el Gremi de Flequers i la plataforma Panàtics. Recorregut: Palau de la Virreina, la Rambla, Ferran i Plaça Sant Miquel. 



Projeccions a la façana de l'Ajuntament: Colorama
Del 22 al 25 de setembre. Plaça Sant Jaume.



Colorama mostra un món en blanc i negre s'enfronta a tot de personatges acolorits que miren d´alterar l'ordre establert i protagonitzaran així una petita revolució, en una proposta de Playmodes (Eloi Maduell i Santi Vilanova) per al mapping que, cada any, transforma la façana de l'Ajuntament. Personatges de colors vius voldran celebrar de la manera més alegre possible la Festa Major de Barcelona i crearan una simfonia de música visual, un festival d'il·lusions òptiques sorprenents. 



La Mercè més tradicional: una festa d'arrels
Del 22 al 25 de setembre. Diversos espais.  



La Mercè és una festa moderna, amb les últimes propostes musicals del moment, amb mappings, amb festa als carrers fins tard. Però també és una festa de fortes arrels populars i tradicionals. El primer dijous ja es pot gaudir de les "Sardanes inaugurals" (Av. Catedral, 19h.), el divendres, de la "Xambanga de gegants", amb un recorregut del Museu Marítim de Barcelona, Drassanes Reials, la Rambla, Ferran i Plaça Sant Jaume. El Matí de Festa Major comença el dissabte amb les "Matinades de grallers" (a les 8 del matí a la Plaça de la Mercè), que recorren la ciutat fins arribar a la Plaça Sant Jaume; la "Galejada trabucaire" comença a les 8.15 h i recorrerà La Rambla, el Carrer Ferran i la Plaça Sant Jaume; la "Moixinganga", recuperada recentment; o la "Mostra de Balls i Gegants". 


L'endemà diumenge serà el torn dels "Falcons" (Plaça Nova, 10.30 h), de la ballada de sardanes (Avinguda de la Catedral, 11 h.), del Correfoc (a les 20h) i del "Toc a plegar". 



Escenari "Mediterràniament" a la platja del Bogatell
Divendres 23 de setembre. Platja del Bogatell





Un concert a l'escenari «Mediterràniament», l'any passat Foto: Ariana Nalda






La conjugació formada per platja, Barcelona i bona música torna a ser la fórmula de l'èxit de l'escenari "Mediterràniament" i del concert que Estrella Damm proposa per tercer any consecutiu en el context festiu de la Mercè. La platja del Bogatell es converteix de nou en el marc de l'actuació musical de Ramon Mirabet, Love of Lesbian i Animal, tres dels noms amb més projecció i seguiment de l'escena catalana actual. Des de dos quarts de deu del vespre es podran viure els tres concerts, que posaran ritme a la nit i esdevindran una ocasió única per acomiadar l'estiu. 



Concerts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm
Dissabte 24 i diumenge 25, a partir de les 12h. Antiga Fàbrica Estrella Damm



L’Antiga Fàbrica Estrella Damm torna a convertir-se en un dels centres neuràlgics de l'activitat musical de La Mercè, tal com és habitual. Enguany, però, canvia el tradicional concert multitudinari al carrer per un nou format. L'interior de la Fàbrica. acollirà, des de les dotze del migdia, els concerts de Lloyd Cole, Sr. Chinarro, Da Souza, Triángulo de Amor Bizarro, El Petit de Cal Eril i Saul Williams, entre d’altres. A banda d'aquestes actuacions, els amants dels espectacles audiovisuals podran endinsar-se a les diferents sales de les instal·lacions per gaudir de diverses representacions, com l'espectacle làser a càrrec de PlayModes. 



MAC Festival
Diversos espais. Fins al 25 de setembre



Els millors artistes de teatre, titelles, teatre d'objectes, circ, dansa i moltes disciplines es citen al Mercè Arts de Carrer, un dels festivals que formen part de les festes de la Mercè i que esdevé un gran aparador per mostrar noves creacions. Tradicionalment, el MAC Festival té com a escenari el parc de la Ciutadella, un recinte que de dia acull les propostes adreçades a tots els públics i que, des de fa uns anys, a la nit es converteix en l'escenari de propostes de tota mena relacionades amb la llum i amb les tecnologies. Un altre dels escenaris clàssics del MAC Festival és el castell de Montjuïc, convertit per la Mercè en un castell del Circ on les arts de la pista tenen el màxim protagonisme. Enguany, el MAC Festival guanya nous espais, com Fabra i Coats –on es veuran propostes relacionades amb les noves tecnologies– i el parc de la Trinitat –amb propostes de dansa i de noves arts urbanes–. 



Diada castellera
Dissabte 24 i diumenge 25 de setembre. Plaça Sant Jaume.  





Foto: Adrià Costa






Un cop acaba el "Seguici de la Mercè", la plaça de Sant Jaume acull la gran actuació castellera anual de la ciutat, que reuneix totes les colles: els Castellers de Barcelona, Sants, de la Vila de Gràcia, Poble-sec, Sagrada Família i la Colla Jove de Barcelona. L'endemà, encara més: diumenge es converteix en el torn de la jornada dedicada als castellers de gamma alta convidats i procedents de diversos punts de Catalunya.




Correfoc de la Mercè
Diumenge 25 de setembre, 20:30h. Plaça Antoni Maura



És un dels moments més esperats i un dels que atreu més i més públic. Els tabalers protagonitzen una tabalada infernal amb la qual s'obrirà la Porta de l'Infern. És l'inici d´una pluja de foc, dels diables, els dracs i altres bèsties de foc, on el so dels tabals, les espurnes i la pólvora són elements ja permanents.




El Piromusical
Diumenge 25 de setembre, 22h. Avinguda Maria Cristina



La Mercè no podria acabar sense el tradicional piromusical. Una explosió de llum i de so que s'ha convertit en un dels actes més esperats i aplaudits dels barcelonins i també dels turistes, que s'ho miren embadalits. Enguany, la música de París, ciutat convidada, serà un dels motius recurrents, però també les cançons de dos músics que ens han deixat enguany: David Bowie i Prince. I tot un curs per endavant per preparar la festa de l'any vinent.



 






Piromusical de la Mercè 2015 Foto: ACN








Enllaç noticia :