dilluns, 8 d’agost del 2016

Puigdemont: «Avui estem en condicions d'aixecar una nació que alguns donaven per morta»



GOVERN



El president de la Generalitat ha presidit l'acte de commemoració dels 125 anys de la Casa del Comú de Das.




, Das | 07/08/2016 a les 18:50h
 
 
 
 
 
Una gentada a l'acte de Das d'aquest diumenge Foto: Jordi Pardinilla
 



El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha presidit aquest diumenge els actes de commemoració dels 125 anys de l'aniversari de la Casa del Comú de Das. Prèviament, a Bellver de Cerdanya, havia inaugurat un passeig. A Das, Puigdemont ha destacat que "avui estem aplegats a l'entorn no pas d'una caserna militar, ni d'un monument a no sé quins militars, ni de cap gesta de conquesta, sinó a l'entorn d'un temple de civisme" i ha afegit "això és de fet el que fa gran aquest país i el que commemorem avui en recordar aquests 125 anys d'una generositat. El catalanisme fa més d'un segle i mig que fa país, que vol dir que fa escoles, museus, cases del comú, que es dedica a l'art i es dedica a l'arquitectura (...) Arran d'aquell esperit fundacional de la Renaixença, que mai no pot ser oblidat, avui estem en condicions de fer possible el somni que va tenir aquella generació (...) aixecar una nació que alguns donaven per morta".


 

El president ha volgut avisar"a tota aquella gent que diu que el català fa nosa. A tota aquella gent que
diu que aquesta generació no arribarà a l'èxit dels seus propòsits, els diem el mateix que devia pensar en Rossend Arús, és igual que hi sigui jo o no, després de jo n'hi haurà uns altres i després uns altres més i mantindrem la flama fins a aconseguir l'objectiu final que és tenir un poble lliure".





L'alcalde de Das, Enric Laguarda, i el president de la Generalitat, en el balcó de la Casa del Comú de Das | Jordi Pardinilla






Abans, a Bellver de Cerdanya, Puigdemont havia defensat que "ser amos de la nostra pròpia narrativa, per més potent que sigui la dels altres, per més malintencionada que sigui, la nostra sempre s'acaba imposant perquè està arrelada".


 

El municipi de Das ha commemorat, aquest diumenge, la cessió que de l’edifici de la Casa del Comú va fer Rossend Arús i Arderiu al poble de Das. El destí de l'edifici fou la seu de les escoles i de l’Ajuntament, ara fa 125 anys. Aquest gest es va produir just unes setmanes abans de la mort del seu fill il·lustre, escriptor, periodista, filantrop, maçó i polític català. L'acte de commemoració ha comptat amb la presència de Puigdemont, dels alcaldes de la Cerdanya, altres responsables polítics i de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté i el professor de Ciències Polítiques, Joaquim Colominas, entre altres.





Rebuda d'uns veïns durant el recorregut que Puigdemont ha fet a Bellver de Cerdanya Foto: Jordi Pardinilla






Tant Solé i Sabaté com Colominas han destacat la figura d'Arús en els seus parlaments. Colomina ha recordat com els mitjans de comunicació van parlar d'Arús el dia de la seva mort, el 22 d'agost de 1891; "bondadós, il·lustrat, republicà, demòcrata, maçó, utòpic, catalanista i un enamorat de Das". Rossend Arús va ser una figura important de la Renaixença cultural i el catalanisme polític de la segona meitat del segle XIX. Va ser un home avançat en el seu temps, membre fundador del Centre Català i secretari del Primer Congrés Catalanista. "I si diem que les Bases de Manresa de 1892 han estat un dels documents més importants del catalanisme, cal dir que ell, malgrat que va morir uns mesos abans, hi va col·laborar des de la seva participació activa en el moviment polític i cultural”, explicava fa uns dies Joaquim Colominas, professor de Ciències Polítiques Universitat de Barcelona, a Nació Cerdanya. “Les seves idees són absolutament vigents avui dia. Un personatge polièdric”, ha dit Colominas en el discurs d'aquest diumenge en un acte que ha congregat centenars de persones. 


 

Inaugurada una sala de lectura i un passeig a Bellver de Cerdanya
Puigdemont ha inaugurat també una sala com a punt de lectura a la Casa del Comú i després ha participat d'un dinar popular amb més de 300 persones que han fet petita la vela instal·lada per a l'ocasió.





Inauguració del punt de lectura de la Casa del Comú de Das Foto: Jordi Pardinilla






A Bellver de Cerdanya, unes hores abans, Puigdemont ha inaugurat el passeig el Pla de Tomet, un espai de 9.000 metres quadrats de zona verda que ha tingut un cost d'uns 250.000 euros (la majoria dels quals han estat aportats per les empreses que desenvoluparan aquesta zona). Les obres han representat sis mesos de feina. A Bellver, l'Ajuntament ha regalat a Puigdemont una litografia de Josep Maria Subirats. En el llibre d'honor, Puigdemont ha acabat la dedicatòria amb un "Catalunya lliure", igual com ha finalitzat el discurs a Das.





Puigdemont a l'arribada al Pla de Tomet, amb el Cadí de fons Foto: Jordi Pardinilla







Enllaç noticia :