dimecres, 24 d’agost del 2016

La Junta Electoral de Guipúscoa determina que Otegi no pot concórrer a les eleccions basques



El secretari general de Sortu pot recórrer la decisió, i tot apunta que serà el Tribunal Constitucional qui acabi decidint si pot presentar-se o no als comicis del 25S.





per Nerea Rodríguez 24/08/2016  




El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, al faristol de la sala de premsa del Parlament, acompanyat per diversos representants de Bildu i el diputat de Junts pel Sí Lluís Llach | ACN

La Junta Electoral de Guipúscoa ha determinat avui que Arnaldo Otegi no podrà ser el candidat a lehendakari d’EH Bildu a les eleccions basques del 25 de setembre, i insta la coalització abertzale a corregir les llistes. Però aquest és només el primer 'round' del cas, ja que ara l'advocat d'Otegi, Iñigo Iruin, pot recórrer la decisió de l'òrgan electoral i correspondrà al Jutjat del Contenciós número 2 de Sant Sebastià resoldre les impugnacions, en trobar-se en aquesta data de guàrdia. Aquest jutjat tindrà fins el 2 de setembre per dictar una resolució.



 
La sentència del Jutjat Contenciós pot ser recorreguda fins al dia 4 davant del Tribunal Constitucional, que haurà de resoldre en tres dies, de manera que l'òrgan judicial té de termini fins a les dotze de la nit del dia 7 per determinar definitivament si Arnaldo Otegi pot concórrer o no a les eleccions basques. Dos dies després, el 9 de setembre, començarà la campanya electoral.




La Junta Electoral de Guipúscoa ha basat la seva decisió en la sentència de l'Audiència Nacional del
16 de setembre de 2011 en la qual es condemnava Arnaldo Otegi a deu anys de presó, que va ser rebaixada a sis anys i mig pel Tribunal Suprem. Aquesta sentència comportava també la pena, pel mateix temps, d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per a l'exercici del dret a sufragi passiu. En l'execució de la sentència, es va determinar que Otegi estaria inhabilitat fins l'any 2021 perquè la condemna no començava a comptar fins que acabés de complir una altra inhabilitació anterior.



 
EH Bildu ha expressat en nombroses ocasions que considera que la condemna d'inhabilitació no se li pot aplicar al líder de la coalició perquè la sentència no especifica, tal com exigeix la Llei, a quins càrrecs públics se l'impedia concórrer. Per a això, es basa en el cas d'Iker Casanova, parlamentari d'EH Bildu, que va ser condemnat també per terrorisme i sobre el qual pesava una pena d'inhabilitació especial, que va quedar sense efecte al no especificar-se en la sentència a quines ocupacions i càrrecs públics s'ha d'aplicar la inhabilitació.



 
De fet, ahir mateix la coalició abertzale va presentar el seu cartell electoral, on es veu una imatge d'Otegi i un text principal on es pot llegir: “És el moment de tornar al camp i donar el millor”. A més, també hi diu: “Visió de joc. Entrega. Treball en equip. Intuïció. Resultats”.





Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/167860/la-junta-electoral-de-guipuscoa-determina-que-otegi-no-pot-concorrer-a-les-eleccions-basques