dilluns, 29 d’agost del 2016

El PSOE manté el «no» després d'una reunió «prescindible» amb Rajoy



INVESTIDURA




Els líders del PP i el PSOE s'han reunit aquest dilluns al migdia durant menys de mitja hora al Congrés dels Diputats

Tot apunta que la situació continuarà bloquejada almenys fins després de les eleccions basques i gallegues

Sánchez destaca que el pacte entre PP i C's els dóna "més raons encara" per no modificar la seva postura

Rajoy: "Ho seguiré intentant amb el PSOE, té la clau"

El pacte entre el PP i C's bunqueritza la dreta judicial

 

 

 



| 29/08/2016 a les 13:44h
 
 
 
 
 
 
Mariano Rajoy, amb Pedro Sánchez, aquest migdia durant la reunió | Flickr PSOE
 
 
 
 



Últim intent –quasi a la desesperada- de Mariano Rajoy per evitar una investidura fallida aquesta setmana. El president espanyol en funcions s'ha reunit aquest migdia a la 1 amb Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. La trobada, que no ha arribat a la mitja hora, ha arribat l'endemà de la signatura del pacte amb C's i a la vigília de l'inici del debat. 


 

Després de la trobada, el secretari general del PSOE ha titllat la reunió de "perfectament prescindible" i ha insistit en refermar el seu "no" al president espanyol en funcions. Sánchez
ha subratllat que Rajoy no els ha ofert "res" sinó que només l'ha responsabilitzat que la seva investidura no sortirà endavant aquesta setmana. "I és responsabilitat exclusiva del senyor Rajoy, de
la seva incapacitat d'articular una majoria suficient", ha afegit. A banda, ha assegurat que després de l'acord entre populars i Ciutadans, tenen "més raons encara" per mantenir la seva postura.


 

Mariano Rajoy, durant la seva roda de premsa posterior a la reunió, ha assegurat estar "en condicions de presentar-nos a la investidura" perquè han augmentat els suports sumant amb Ciutadans i Coalició Canària. "D'altres a mi només em queda esperar que ho facin", ha apuntat, abans de destacar, de nou, que es tracta d'una situació "excepcional" i refermar la seva predisposició per conformar la gran coalició, que "seria molt ben vista fora perquè generaria confiança". Tot i això, ha insistit que ho seguirà "intentant amb el PSOE, que té la clau".


 

Tot apunta, doncs, que la política espanyola continuarà bloquejada, com a mínim, fins després de les eleccions basques i gallegues, que se celebraran el 25 de setembre.


 

Des de la signatura del pacte amb C's, consistent en 150 mesures, la pressió sobre el PSOE s'ha multiplicat tant a nivell polític com mediàtic. Albert Rivera, per exemple, ha destacat que un centenar dels acords formaven part del pacte fallit amb els socialistes de l'anterior legislatura. Tanmateix, s'han incorporat elements de difícil digestió per al PSOE com l'elecció directe dels alcaldes, els canvis en els models de contractació o l'intent de suprimir la immersió lingüística.


 

Un acord "conservador", segons el PSOE

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, farà un discurs en el debat d'investidura en el qual defensarà i articularà el "no" socialista, centrant en la corrupció part del discurs. A més, criticarà l'acord dels populars amb C's, perquè considera que és "conservador" i suposa una continuïtat de les polítiques del PP.


 

Sánchez farà referència al discurs de Rajoy en el debat d'investidura que va protagonitzar el socialista però "eludint el to displicent que va utilitzar Rajoy per menysprear l'acord amb C's", cosa que no farà "per respecte a les formacions que ara l'han assolit". De fet, el president espanyol en funcions va criticar que se celebrés un debat sense tenir garantida la investidura, circumstància que ara es repetirà amb diferent protagonista.


 

Un dels assumptes que centrarà el discurs del líder socialista serà la corrupció del PP. En aquest sentit, Pedro Sánchez defensarà que "la regeneració del PP passa necessàriament per col·locar-lo en l'oposició, en comptes d'indultar-lo, que és el que significaria que el PSOE li permetés per activa o per passiva arribar a la Moncloa".


 

El dirigent socialista defensarà el "no" mitjançant "una anàlisi qualitativa i quantitativa de les polítiques" que va realitzar el PP en la legislatura de la majoria absoluta, on, segons la seva opinió, "va imposar una manera de fer política absolutista, negant el diàleg amb la resta de forces polítiques i imposant retallades amb més motivació ideològica que tècnica", motius que, considera, provoquen que ara li resulti impossible articular una majoria conservadora a la cambra.





Enllaç noticia :