dimarts, 31 de maig del 2016

Ofensiva judicial contra l'Ajuntament de Tortosa pel monument franquista



POLÍTICA


L'advocat madrileny, Eduardo Ranz, considera que el consistori ha incomplert la llei de Memòria Històrica i sol·licita la declaració de l'alcalde de la localitat, Ferran Bel, i de la consellera de Governació, Meritxell Borràs.






El monument franquista de Tortosa, situat al riu Ebre   |   JORDI BORRÀS




per Xavier Vallbona 31 de Maig 2016 a les 12.27 h 



L'advocat especialitzat en Drets Humans i Memòria Històrica, Eduardo Ranz, ha presentat aquest dimarts una demanda davant del jutjat contenciós-administratiu de Tarragona contra l'ajuntament de Tortosa per l'incompliment de la llei de Memòria Històrica en mantenir el monument feixista inaugurat per Franco el 1966 en record a la victòria del bàndol nacional durant la batalla de l'Ebre. Ranz considera que el monòlit situat enmig del riu vulnera l'article 15 de la normativa, que exigeix l'elaboració per part dels ajuntaments d'un catàleg de vestigis d'exaltació de la Guerra Civil i de la dictadura per a la seva eliminació.


"Les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la
dictadura", estableix el punt 15 de la Llei. Ranz considera que l'incompliment és evident en el cas de Tortosa i sosté que la simbologia franquista al municipi és "problema de voluntat política".


La demanda arriba només 48 hores després de la consulta als tortosins sobre el monument feixista situat enmig del riu. Segons el lletrat madrileny, el referèndum de dissabte "no té cap transcendència a efectes legals, sinó que és purament informatiu". "La votació és un pegat de caràcter polític que no té res a veure amb el poder judicial ni amb el poder legislatiu. Si anem més enllà, caldria preguntar a tots els espanyols si volen simbologia franquista a l'Ebre o al Guadalquivir", ha sentenciat Ranz en declaracions a El Món.


En la seva demanda, sol·licita la declaració del secretari general tècnic de l'ajuntament de Tortosa, de l'alcalde de la localitat, Ferran Bel, i de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. El jurista argumenta la citació de Borràs per la resposta que el seu departament va oferir al Dret de Petició per a la retirada del símbol feixista que va presentar l'advocat el juliol de 2015. "El tema es troba en vies de solució i, segurament, al llarg del 2016 s'adoptarà una solució conforme a la llei 52/2007 de 26 de desembre", va contestar la Generalitat.


Finalment, Eduardo Ranz ha manifestat que la millor manera de reinterpretar "un vestigi d'aquestes proporcions passa per situar una o dues plaques explicant correctament què significa i condemnant-lo, ja que es va fer durant un dictadura en què el poble es moria de fam". "Desconec quant ha costat el referèndum i la campanya en contra de la retirada del monument, però estic segur que aquestes dues plaques són més barates", ha conclòs.


En cas que el jutjat contenciós-administratiu de Tarragona admeti a tràmit la demanda, l'Ajuntament de Tortosa tindrà 20 dies de termini per aportar l'expedient administratiu argumentant la seva actuació en relació al monument franquista del riu Ebre.


Podeu consultar aquí tota la demanda.



L'advocat especialitzat en Drets Humans i Memòria Històrica, Eduardo Ranz




Enllaç noticia :

 http://www.mon.cat/cat/notices/2016/05/ofensiva_judicial_contra_l_ajuntament_de_tortosa_pel_monument_164608.php