dimecres, 20 d’abril del 2016

La República Catalana naixeria amb un endeutament entre un 30% i un 55% inferior al de la Catalunya autonòmica

Última actualització Dimecres, 20 d'abril de 2016 19:00 h

Aquesta és la dada més rellevant de l’estudi “Endeutament i independència” que s’està presentant aquesta tarda al Col·legi d’Economistes de Catalunya.






Un dels quadres de l'estudi que demostra la viabilitat d'una Catalunya independent




Els autors d’aquest estudi sobre la viabilitat d’una Catalunya independent, els economistes David Ros i Pere Miret expliquen ara mateix al Col·legi d’Economistes de Catalunya l’informe que han elaborat en el qual destaca que la República Catalana naixeria amb un endeutament entre el 50% i el 75% del seu PIB, molt per sota de la mitjana d’endeutament de la Unió Europea (87,2% del PIB).
 
Quin és el risc de seguir a l’estat espanyol?

En canvi, si Catalunya segueix romanent a l’Estat espanyol, com una regió autònoma més, l’endeutament del Principat arribarà al 105,3% del seu PIB (deute propi + % 19,5 del deute net de l’Estat espanyol corresponent a l’esforç fiscal de Catalunya). Ros i Miret, els autors de l’estudi, afirmen que sovint els qui parlen dels riscos de la independència s’obliden dels costos realms i que avui ja podem palpar que suposa seguir a l’Estat espanyol. Davant els cants apocalíptics provinents de l’unionisme, es pot respondre amb un altre unionista, l’expresident andalús Juan Carlos Ibarra, que fa setmanes va confessar que als catalans només ens volen pels nostres diners.

Quin és el deute actual de Catalunya?

Els autors de l’estudi també volen recordar a la població que tot procés independentista acabarà amb una solució negociada perquè és el que més interessa als mercats. El deute de la Generalitat al final de l’exercici 2015 ha estat de 72.274 milions d’euros, al qual cal afegir el percentatge del deute net de l’Estat espanyol que correspon al seu esforç fiscal. Estem parlant de 790.307 milions nets, l’import a partir del qual s’hauria de calcular la part que correspondria a Catalunya en una separació de l’Estat espanyol, ja que el FLA ja el té incorporat com a deute propi la Generalitat de Catalunya.

El deute de l’Estat espanyol, un dels més grans de la història i una preocupació pels mercats

“La preocupació dels creditors vindrà més per garantir com pagaria l’Estat espanyol el deute una vegada Catalunya no en formi part, que no per la capacitat que el nou Estat pugui assumir la seva part, ja que el deute de Catalunya serà inferior al que paga actualment pel fet de romandre dins de l’Estat espanyol”, afirmen els autors de l’estudi. La xifra del deute espanyol, a més, s’aproximaria al bilió d’euros, la qual cosa supera de llarg el deute que tenia l’antiga Ioguslàvia en el moment de la seva dissolució (16.000M€), i el de la URSS (53.500M€).

El percentatge del deute català segons el tipus d’independència

L’estudi dibuixa el pitjor escenari: la Catalunya autonòmica dins l’Estat espanyol s’enfilaria fins el 106,4%. Una Catalunya independent assumint deute segons actius materials, pel marge superior naixeria amb un endeutament del 75,7% del seu PIB. La xifra es reduiria fins el 49,6%, segons el marge inferior i, finalment, si no hi hagués acord entre Catalunya i Espanya, Catalunya hauria d’assumir exclusivament el deute propi xifrat en un 36,1%. Cal destacar, doncs, que cap d’aquestes dades és pitjor que la de mantenir Catalunya dins l’Estat espanyol, com bé conclou també el document.


Enllaç noticia :