dimecres, 13 d’abril del 2016

La CUP proposa una resolució en defensa del decret per combatre la pobresa energètica

13.04.2016  16:50

PAÍS

Demana desoir la sentència que significa la negació de drets bàsics.






El diputat de la CUP, Albert Botran, en una imatge d’arxiu (fotografia: ACN).




La CUP ha fet arribar a tots els grups parlamentaris una proposta de resolució en relació a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol per la que s’admet parcialment el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra el decret llei 6/2013 de la Generalitat, en relació al Codi de Consum català i les situacions de pobresa energètica. La proposta de resolució demana:

«1.- El seu rebuig més enèrgic a la sentència del Tribunal Constitucional que pretén negar la possibilitat que la cambra legislativa catalana respongui a la situació d’emergència social en la que es
troben moltes persones i famílies.

2.- La voluntat de desoir aquesta sentència pel fet que suposa la negació de drets bàsics i confrontar-se a la majoria social que és favorable a resoldre les situacions de pobresa energètica i habitacional.

3.- La seva voluntat de donar suport, si s’escau amb votació al Plenari, al reglament de Govern que desplegui la Llei 24/2015 del 29 de juliol de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, en un gest de reiterar el suport de la cambra a aquesta iniciativa i davant la possibilitat que aquesta sigui també suspesa pel Tribunal Constitucional.»

El diputat Albert Botran a demanat a tots els grups ‘que es comprometin amb la llei catalana contra pobresa energètica’ i que, per tant, ‘s’oposin als atacs del TC’ i ha recordat que la llei 24/2015 va ser aprovada per unanimitat en el ple del parlament, el juliol passat. ‘Emplacem tots els grups que la van votar a continuar defensant l’aplicació d’aquesta llei digui el que digui el TC’, ha dit Botran, i ha alertat que ‘avui, a Catalunya, voler actuar contra la pobresa energètica implica enfrontar-se al TC’.

Ahir, Junts pel Sí ja va expressar que està disposat a ‘fer-ho tot per ajudar el govern a tenir eines i instruments per garantir que les famílies ni siguin desnonades ni se’ls talli la llum i el gas’. Així ho va dir el seu portaveu adjunt, Roger Torrent, en conferència de premsa al parlament: ‘No defallirem a l’hora de plantejar eines.’ De moment, sobre la taula de Junts pel Sí no hi ha la desobediència, tal com s’ha anticipat a demanar la CUP. Per ara, la coalició independentista confia que es pugui aprovar aviat el reglament del govern per desplegar la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, després que el TC tombés parcialment el decret del govern.

Per la seva banda, Catalunya Sí que es Pot va parlar ahir de la qüestió. Va ser Coscubiela qui va recordar que el recurs del TC és sobre el decret del 2013 aprovat pel govern i no sobre la llei 24/2015, aprovada fa un any. Per això, Coscubiela va exigir el compromís que el desplegament d’aquesta llei es fes abans del 6 de maig.

‘La sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el decret de pobresa energètica no pot ser ni una raó, ni una excusa, ni una coartada per no actuar en temes de pobresa energètica, ja que existeix la llei 24/2015 aprovada pel Parlament de Catalunya i plenament vigent, que obliga al govern a actuar’, va dir Coscubiela.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va assegurar que el govern ‘garanteix i garantirà que cap persona que es troba en situació de vulnerabilitat energètica es vegi privada dels serveis de llum, aigua i gas’. En la conferència de premsa posterior al consell executiu, Baiget va explicar que s’aplicaria ‘el marc legal que sigui més convenient’ en cas que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés també la llei d’emergència habitacional del 2015, que permet que el govern continuï garantint subministrament elèctric malgrat l’alt tribunal va anul·lar divendres passat el decret de pobresa energètica. 

D’altra banda, Baiget va explicar que hi ha contactes amb les subministradores per tal que les empreses ‘facin aportacions i hi hagi una rebaixa substancial de rebuts impagats’. ‘Es tracta d’arribar a acords voluntaris perquè no se les pot obligar’, va dir Baiget.


Enllaç noticia :