dijous, 14 d’abril del 2016

El govern de Barcelona confirma que elimina la plaça Joan Carles I


, Ajuntament de Barcelona | 14/04/2016 a les 20:14h
AJUNTAMENT DE BARCELONA

El primer tinent Gerardo Pisarello ha anunciat oficialment que l'espai a la confluència entre Diagonal i el passeig de Gràcia passarà a anomenar-se "Cinc d'Oros", com va avançar NacióDigital

CiU, ERC i CUP celebren eliminar Joan Carles I del nomenclàtor però volen consens




 


Concentració contra els símbols feixistes aquesta dijous al vespre a la plaça Sant Jaume | Jordi Bes

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha confirmat aquest dijous que el govern municipal vol canviar el nom de la plaça Joan Carles I i substituir-lo pel sobrenom popular de "Cinc d'Oros", com va avançar dimecres NacióDigital. Ho ha dit a l'Ajuntament en la presentació de la conferència "Carles Pi i Sunyer: Memòria i Elogi de Barcelona i el 14 d'abril", que ha ofert Francesc Vilanova, que és professor d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l'Arxiu de la Fundació Carles Pi i Sunyer.

Segons Pisarello, la Ponència de Nomenclàtor ja va prendre la decisió aquest dimecres, i ara s'obrirà el debat amb la resta de forces polítiques i entitats veïnals dels districtes de Gràcia i l'Eixample. Ha

afegit que proposaran als propers consells de districte d'aquestes zones de Barcelona recuperar el nom popular de "Cinc d'Oros".

A principis del segle XX es va decidir dedicar la plaça a Pi i Margall, barceloní que havia estat president de la Primera República. 
Mentre no s'hi va ubicar un monument en el seu honor, la plaça tenia una peça circular al centre que estava buida i quatre més circulars als costats, amb fanals de l'escultor Pere Falqués. Aquelles cinc rodones recordaven la carta de "cinc d'oros" de la baralla espanyola, i d'aquí en ve el sobrenom popular.

L'anunci oficial de Pissarello ha coincidit amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. Precisament, aquest vespre a la plaça Sant Jaume s'ha organitzat una concentració per eliminar els símbols feixistes de la ciutat.
Enllaç noticia :