dijous, 4 de febrer del 2016

L'economia catalana va créixer el 3,4% el 2015

XAVIER GRAU Barcelona







El vicepresident Oriol Junqueras va prendre el relleu d'Andreu Mas-Colell al capdavant del Departament d'Economia.


L'economia catalana va créixer el 3,4% el 2015, l'augment més alt del producte interior brut (PIB) dels últims nou anys. El creixement es va disparar el quart trimestre de l'any, després d'augmentar un 4,1% l'últim trimestre de l'exercici.

Segons ha informat aquest dijous la vicepresidència d'Economia i Hisenda de la Generalitat, el creixement interanual del 4,1% del quart trimestre s'explica pel dinamisme de la demanda interna i els bons resultats obtinguts per les exportacions de béns i serveis. Les dades publicades per la
Generalitat superen la majoria de les previsions que s'havien fet fins ara per organismes  com l'autoritat fiscal (Airef) o la Cambra de Comerç.

La mitjana dels quatre trimestres situa el creixement de Catalunya el 2015 en un 3,4%, per  damunt de la mitjana d'Espanya (3,2%) i de la zona euro (1,6%). Aquestes dades corresponen a l'estimació d'avanç elaborada pel departament de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat i l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

El Govern català ha destacat que el creixement en molts estats de l'àrea europea com Alemanya, Itàlia o Finlàndia ha estat inferior i que els únics països europeus que creixen per damunt seu són Irlanda (6,9%), Malta (4,9%), Luxemburg (4,7%) i Eslovàquia (3,5%).

Construcció i serveis, el que millora més

El creixement mitjà del sector industrial a Catalunya s'ha situat en un 2,7%, és a dir, 1,2 punts percentuals més que el 2014, i suma ja tres anys de creixement positiu. Durant l'últim any la producció industrial a Catalunya ha augmentat especialment en les divisions de la fabricació de productes de cautxú i plàstic, de química i de metal·lúrgia.

El sector de la construcció va tancar el 2015 amb un creixement del 3,5%, després de set anys de fort ajust. L'any anterior, el 2014, encara va caure un 1,6%. La millora del subsector de l'habitatge és la que determina la nova trajectòria del sector, mentre que l'obra civil, que depèn de la inversió pública, va frenar la seva activitat pel comportament de la licitació d'obra pública, que va augmentar els anys 2013 i 2014, però va tornar a caure el 2015.

El sector serveis és el que va tenir un creixement més important, amb un 3,8%, i és el que contribueix més en la millora del conjunt de l'economia. La trajectòria dels serveis es va veure afavorida el 2015 per la força de la demanda interna i pel dinamisme del sector turístic, tant l'internacional com l'interior.

El sector primari és l'únic que va decréixer el 2015, amb una caiguda de nou dècimes, quan l'any anterior havia mostrat un comportament positiu amb un creixement de l'1%.


Enllaç noticia :