dilluns, 21 de desembre del 2015

Un govern pro-independentista?

per Antonio Baños  

20 de Desembre 2015 a les 23.59 h 

"Per l'independentisme, aquest resultat que obre la porta a la inestabilitat és una oportunitat".





Un món que neix i l'altre que no acaba de morir. Aquesta podria ser, si tirem de tòpic, una bona descripció del que les eleccions del 20D han deixat a Espanya.
El Partit Popular segueix sent el partit-país en bona part del territori mentre que la seva alternativa natural, el PSOE, va deixant pas a dues noves mutacions. Una socialdemócrata i altre del sector centre-liberal. Així, les alternatives i el precedent conviuran tot deixant la aritmètica de las Cortes en una situació molt complicada però faci el que es faci, el "problema catalán" ja no podrà ésser despatxat amb la displicència rajoyana habitual.


Perquè a Catalunya, la victòria de les forces partidàries del sobiranisme (inependentistes o no) i els pèssims resultats del Ciutadans o PP consoliden allò que va deixar clar el 27S: El país camina cap a la esquerra i cap a la plena sobirania.

Per l'independentisme, aquest resultat que obre la porta a la inestabilitat és una oportunitat. El tancament del cicle electoral del 2015 deixa dues realitats afermades. A Catalunya hi ha una majoria parlamentària per la ruptura i a Espanya el règim del 78 trontolla però pot aguantar sempre i quan no es vegi abocat a una configuració realment sorprenent. La possibilitat (paradoxal i amb una innegable ironia política) de que Democràcia i Llibertat, ERC i altres partits "perifèrics" puguin donar el govern a una coalició PSOE/Podemos a canvi d'un referèndum. Facilitar el govern d'Espanya a canvi de poder-ne marxar, fora la darrera tombarella del catalanisme.

Aquesta possibilitat facilitaria de forma innegable la consolidació al Principat d'una esquerra catalana centrada a l'entorn d'Ada Colau i de Barcelona en Comú com a germen i projecte autònom tot i que sincrònic amb Podemos. Una esquerra substituta del PSC i de ICV que tindria, sens dubte, la plurinacionalitat i el dret a decidir en el centre del seu programa. Poden les costures de l'Estat acceptar aquest escenari? Es pot fer referèndum sense tocar la constitució? Tindrà el PSOE ànims de formar un govern espanyol pro-indepenentista? Aquestes son les preguntes que els poders fàctics de l'estat s'encarregaran de contestar i aclarir de forma explícita en els propers dies sense cap dubte.

Tanmateix, la paràlisi a la Carrera de San Jerónimo és l'enèsim regal que ens fa Espanya. Una oportunitat per arrancar la República i aprofundir les esquerdes que el 20D ha obert de forma irreparable en l'edifici del 78.


Enllaç article :

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/12/un_govern_pro-independentista_155541.php