dijous, 12 de novembre del 2015

La CUP torna a tombar la investidura de Mas però continua la negociació amb Junts pel Sí


Dijous  12.11.2015  13:35

INVESTIDURA

Artur Mas és el primer candidat a president en caure en segona votació i només ha tingut el suport de Junts pel Sí

Insta la CUP a ser "corresponsable" i per primera vegada ha parlat de la possibilitat de noves eleccions

EN DIRECTE Totes les reaccions al debat d'investidura i a la declaració independentista


Artur Mas, després de perdre la segona votació d'investidura | Adrià Costa



 
La CUP ha repetit el "no" a Artur Mas i el president en funcions ha perdut la segona votació per ser reinvestit. Dos dies després de la primera, s'han repetit els mateixos guarismes amb 62 vots a favor –els de Junts pel Sí- i 73 en contra –tot el bàndol unionista, Catalunya Sí que es Pot i la mateixa CUP-. Ara, s'obre un període de dos mesos a comptar des del dilluns 9 de novembre –quan va començar el debat- per tal de realitzar noves votacions abans que, automàticament, es convoquin noves eleccions.

Malgrat que la CUP hagi tombat la investidura de Mas per segona vegada tot apunta que continuarà la negociació amb Junts pel Sí. El mateix Antonio Baños, que ha estat el responsable d'explicitar el vot negatiu, ha valorat com un avanç encara no suficient la darrera proposta de Mas que, a banda de cedir pes a tres vicepresidències, inclou un vot de confiança el setembre de 2016.

Mas, que per primera vegada en el debat d'investidura ha advertit de la possibilitat d'unes noves eleccions, ha comminat la CUP ha "deixar-se de frontisses, crosses i de molles" i assumir la "coresponsabilitat" de fer efectiu el mandat electoral del 27-S.

Negociacions i noves eleccions


La voluntat, segons s'assenyala dia rere dia tant des de Junts pel Sí com des de la CUP, és d'arribar a un acord. Però, com en tota negociació, cadascú tiba per la seva banda. És per això que, després de sentir l'advertència de Mas, amb una possible nova convocatòria electoral, Antonio Baños hi ha posat un contrapunt

"Quan dic que estem collats a una taula, no estem collats a un plató televisiu", ha indicat el diputat de la CUP. D'aquesta manera, expressava el malestar de la seva formació per l'exposició mediàtica que hi va haver aquest dimecres, quan ell i altres diputats de la CUP com Anna Gabriel es van reunir amb Artur Mas i altres membres de Junts pel Sí al Palau de la Generalitat.

Baños ha insistit, per tant, en un factor en què es va posar èmfasi pocs dies després del 27-S, el de la "discreció" que han de tenir les converses per intentar assolir l'acord. "No és una política de gestos, no és un flirteig", ha remarcat el diputat de la CUP per tal de diferenciar l'estil que volen imprimir a la negociació, en contrast amb altres episodis de la història recent.

Primera vegada que un candidat cau en la segona votació

El Parlament de Catalunya havia viscut fins ara deu debats d'investidura amb Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i el mateix Artur Mas com a protagonistes. Mai fins ara un candidat havia caigut en la segona votació, quan només es requereix majoria simple. De fet, Mas és la segona vegada que hi arriba –després de la del 2010- mentre que Pujol s'hi va haver de sotmetre tant al 1980 com al 1995.


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/98006/cup/torna/tombar/investidura/mas/pero/continua/negociacio/amb/junts/si