divendres, 23 d’octubre del 2015

Mas defensa que després de l'"ampli suport" del 27-S no té sentit que plegui pel cas del 3%

GERARD PRUNA / SARA GONZÁLEZ Barcelona

Contingut Premium

El president de la Generalitat veu "impecable" la contractació pública a Catalunya i carrega contra "l'espectacle per fer mal a CDC".

 

 


Artur Mas, en la compareixença al Parlament / MANOLO GARCÍA



"No em tremolarà la mà a l'hora d'assumir responsabilitats". Així ha respost el president de la Generalitat, Artur Mas, a la pressió de l'oposició, que ha posat en dubte que estigui en condicions de revalidar el seu càrrec. El president en funcions ha puntualitzat que si hi ha sentències condemnatòries s'actuarà amb "correspondència i proporció", però ha advertit que per prendre una decisió cal tenir "prou evidències i fets demostrats". Tot i això, el president en funcions ha subratllat que després dels resultats obtinguts el 27-S, en què la llista de Junts pel Sí va obtenir "un ampli suport" amb ell com a candidat a president, no té sentit que plegui. "És de gran sentit democràtic dir-me que plegui després de tenir un ampli suport a les urnes?", ha preguntat adreçant-se als grups que han demanat que no revalidi el seu càrrec.

Mas ha defensat aquest divendres el sistema de contractació d'obra pública de la Generalitat assegurant que és "impecable" i funciona amb "la màxima transparència", i ha insistit que l'espectacularitat del desplegament policial fa "evident que es busca un espectacle i fer mal a CDC". "No estic en cap cas posant en dubte la necessitat de la investigació", ha afirmat, i ha afegit que si van a buscar "l'espectacle" a CDC i no a altres partits és perquè l'identifiquen com una "peça clau de moltes coses".

Defensa del sistema de contractació pública

El president ha centrat la seva intervenció inicial a reivindicar el sistema de contractació pública, que ha definit com un sistema "sofisticat" que impedeix tota "possibilitat d'influir d'una manera partidista o personal sobre aquest sistema de contractació". Segons Mas, les garanties que ofereix el model de contractació a Catalunya desmunten qualsevol teoria sobre la possibilitat que s'afavoreixin empreses per motius partidistes i que aquestes financin il·legalment un partit per garantir-se la contractació. "Si no hi ha tracte de favor per part de l'administració, tota la resta d'acusacions cauen pel seu propi pes", ha conclòs. 

Per defensar que és impossible aquest tracte de favor, ha detallat que el sistema de contractació funciona de la següent manera: primer es fa un rànquing en funció de les ofertes tècniques, i després d'un període d'exposició pública, s'obre la segona part de l'oferta, l'econòmica, i es creuen les dades amb una fórmula matemàtica. Això fa, ha dit Mas, que l'empresa que guanya el capítol tècnic –on sí que podria haver-hi intervenció individual a favor d'una empresa– no tingui garantit que s'emportarà l'adjudicació. "En un 35% dels casos qui guanya l'aspecte tècnic no es queda l'adjudicació", ha resumit. A més, ha remarcat que la llei espanyola obliga les administracions a seguir aquest procediment per a contractacions superiors als cinc milions, però que la Generalitat s'autoimposa un límit més restrictiu i obliga a seguir aquest procediment a partir dels 2 milions.

Abans, Mas ha desgranat diverses actuacions dutes a terme pel Govern per defensar les bones pràctiques en el sistema de contractació de la Generalitat. El president ha defensat que, poc després d'assumir la presidència, va crear l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, un organisme que, ha recordat, "va ser replicat a nivell europeu". També ha insistit que totes les adjudicacions que fa la Generalitat es publiquen a la web de transparència i que, a més, els criteris dels futurs concursos s'anuncien "amb molta anticipació" perquè tothom es pugui preparar "per licitar en les millors condicions". Ha afegit que s'han potenciat els procediments oberts i que s'han limitat les pròrrogues contractuals.

Després que el president de la Generalitat hagi fet la seva primera intervenció al Parlament, ha estat el torn de l'oposició, que ha reclamat al president que, en paraules de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, "faci net". Mas ha respost que no és cert que no s'hagin depurat responsabilitats a CDC i ha recordat que el secretari general del partit Oriol Pujol va plegar i que, quan va esclatar el cas de l'expresident Jordi Pujol, va prendre "decisions en 48 hores" que, ha dit, van ser "les més doloroses" de la seva vida en l'àmbit personal.

Assumpció de responsabilitats

La intervenció de Mas davant de la diputació permanent del Parlament ve condicionada per la detenció aquest matí de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar per part de la Guàrdia Civil, fet que afegeix pressió a la compareixença i dóna més munició a una oposició –encara la de l'anterior legislatura, ja que el nou Parlament no es constitueix fins dilluns– que demanarà explicacions al president sobre si hi ha hagut finançament irregular a CDC. Dimecres, en plena operació policial i en una roda de premsa després de signar el decret de constitució del Parlament, Mas es va oferir a explicar a la cambra catalana el sistema d'adjudicació d'obra pública a Catalunya.

Si bé l'oposició també ha posat sobre la taula el possible relleu de la comissionada de Transparència, Núria Bassols, Mas ha assegurat que "cada persona és cada persona independentment de la seva situació familiar" i que, per tant, no es pot fer responsable de "coses que afecten el seu marit".

Reunió amb l'expresident Jordi Pujol

Preguntat pels grups sobre una eventual reunió que Mas va mantenir dimecres amb l'expresident Jordi Pujol just abans de l'escorcoll a la seu del partit, el president ha etzibat: "És un delicte veure algú? I què? El tornaré a veure. És un objecte de persecució veure'm amb algú?". Mas ha afirmat que des de la confessió de l'expresident s'ha vist amb ell en quatre o cinc ocasions. El president en funcions també ha reiterat que "manté la confiança en Osàcar i Viloca" al capdavant de les finances de CDC i que confia que no s'equivocarà.

Tercera compareixença per parlar de presumpta corrupció

La compareixença del president davant del Parlament per parlar dels casos de presumpta corrupció a l'òrbita de CDC és ja una imatge habitual aquesta legislatura, ja que des del mes de febrer aquesta és la tercera vegada que parla davant dels diputats. Primer  ho va fer al mes de febrer amb motiu de la comissió d'investigació pel cas Pujol, ho va tornar a fer al setembre després del primer escorcoll a CDC –tot i que la compareixença havia estat convocada per parlar del 27-S– i per últim aquest divendres, després del segon escorcoll.


Enllaç noticia :