dimecres, 21 d’octubre del 2015

La CUP renuncia a formar part de la mesa del parlament

Dimecres  21.10.2015  18:00

PAÍS

Albert Botran diu que el cas 'Petrum' no altera la negociació però reitera que no vol Mas de president per la 'motxilla' de corrupció.

 

 

 

Deu diputats de la CUP

 


El grup parlamentari de la Candidatura d’Unitat popular (CUP) s’ha reunit aquesta tarda al parlament per acabar de decidir la seva participació als òrgans de govern de la cambra. En una compareixença davant la premsa, la CUP ha anunciat que renuncia a formar part de la mesa tal com li oferia Junts pel Sí. Per tant, la mesa quedarà formada per quatre representants de Junts pel Sí, inclosa la presidenta Carme Forcadell, una vice-presidència per Ciutadans, una secretaria pel PSC i una altra per Catalunya Sí que es Pot. La CUP ha dit que sí que donaria suport a la composició prevista i a la presidència de Forcadell.


El diputat responsable de comunicació de la CUP, Albert Botran, ha explicat que el seu grup considera que ‘no li correspon’ accedir a aquest càrrec perquè la CUP és ‘la força amb menys representació’ del parlament. Tot i això, el grup assegura que vol ‘garantir una majoria independentista’ a la mesa perquè pugui ‘tramitar lleis i disposicions rupturistes’. Per fer-ho, donarà suport als quatre diputats que Junts pel Sí proposa, deixant així en mans d’aquest grup la majoria absoluta de la mesa.

‘Atorgar la majoria a grups contraris o neutrals amb la independència ho hauria pogut blocar’, ha explicat Botran per justificar que deixin en mans de Junts pel Sí la majoria absoluta dels vots de la mesa. I és que segons la CUP, ‘sent la força amb menys representació’ del parlament, al seu grup ‘no li corresponia demanar un lloc a la mesa’.

D’altra banda, Botran ha assegurat que la CUP accepta també la distribució d’escons que ha proposat Junts pel Sí, i que ubica als dos grups independentistes a la part central i inferior de l’hemicicle copant els primers llocs dels cos costats del saló de sessions, i deixant per a la part superior i més allunyada dels seients del govern a la resta de grups i la figura de la cap de l’oposició que ostenta Inés Arrimadas (C’s).

Botran també ha assegurat que els escorcolls i les detencions del cas ‘Petrum‘ relacionats amb CDC no afecten la posició de la CUP en la seva negociació amb Junts pel Sí. El diputat electe ha emmarcat aquesta consideració en la reflexió que la CUP sempre ha mantingut que la ‘motxilla de corrupció’ que asseguren que té CDC ‘no afecta el conjunt de l’independentisme’ però sí que segueix afectant Artur Mas de cara a la seva candidatura a la presidència de la Generalitat. En aquest sentit, ha recordat que mantenen el seu rebuig a l’actual president perquè és el cap d’un partit amb ‘el bagatge històric’ de la corrupció, i deixa ‘a la taula de JxS’ proposar un altre nom per poder investir-lo.

Per últim, la CUP ha explicat aquest dimecres l’organització interna del grup parlamentari. Després de fer-se la foto de família dels deu diputats amb cartells on es llegia ‘República catalana, pobresa zero, corrupció zero, desnonaments zero’, han detallat que el president del grup serà Antonio Baños, que compartirà els debats de pressupostos, investidura i Política General amb Josep Manel Busqueta i Gabriela Serra. Anna Gabriel serà la portaveu del grup i Benet Salellas el portaveu adjunt; però Albert Botran farà també de portaveu en tant que responsable de comunicació.

La vice-presidència primera serà per a Lluís Corominas i Ciutadans ha proposat José María Espejo-Saavedra, número tres del partit, per ocupar la vice-presidència segona. Els altres secretaris seran David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot) i la convergent Ramona Barrufet. El PP, doncs, es quedaria fora de la mesa. Tot i tenir els mateixos diputats que Catalunya Sí que es Pot, el partit de Xavier García Albiol va obtenir divuit mil vots menys.

Ciutadans, el Partit dels Socialistes de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot i el Partit Popular s’han unit per a signar un manifest que rebutja que Carme Forcadell sigui presidenta del Parlament de Catalunya. Els quatre partits, que junts tenen un diputat més que no pas Junts pel Sí, exigeixen que cap partit no tingui majoria absoluta en cap òrgan de la cambra parlamentària, perquè cap partit no va tenir majoria absoluta a les eleccions.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/la-cup-renuncia-a-formar-part-de-la-mesa-del-parlament/