dimecres, 14 d’octubre del 2015

Els presidents de l’Íbex cobren 158 vegades més que els empleats

DANI SÁNCHEZ UGART Madrid








És el màxim exponent de la bretxa salarial, que a Espanya augmenta cada any: mentre els sous dels alts directius pugen, els dels treballadors de base es mantenen frenats o fins i tot baixen. I les empreses de l’Íbex-35-les cotitzades més grans de l’Estat- han batut un nou rècord. L’any passat els presidents o consellers delegats d’aquestes companyies van rebre un salari 158 vegades superior al sou mitjà de la plantilla, segons un informe publicat ahir pel sindicat Comissions Obreres (CCOO). 

Lluny de tendir a reduir-se, aquesta diferència es va disparar l’any passat, perquè mentre que els sous i retribucions variables dels primers directius van pujar un 80%, fins a una mitjana de 5,5 milions d’euros (2,5 milions més que els tres milions de l’any passat), el cost mitjà per empleat va caure un 1,4%, fins als 46.312 euros, 662 euros menys que un any abans, però encara més de 16.000 euros per sobre del cost laboral mitjà a Espanya, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).


CaixaBank va ser la tercera empresa que més va augmentar la retribució al seu primer directiu, però va ser pel cobrament extraordinari de 15 milions d’euros d’indemnització al seu exconseller delegat, any abans. Un cas similar va ser el de Jazztel, que va ser la companyia que més va incrementar els pagaments al seu primer directiu, amb un augment del 1.114%, fins als 14,6 milions, pel pla de retribució variable corresponent al període 2009-2014. Això va convertir l’empresa de telecomunicacions en la més desigual, perquè aquest sou és 1.267 vegades superior al salari mitjà de la companyia.






El més ben pagat 

El president de Telefónica, César Alierta, també va augmentar la seva retribució de manera molt destacada pels extraordinaris, amb l’aportació de 35,5 milions a un pla de pensions en substitució de la clàusula de blindatge que figurava al seu contracte. Això el va elevar en la llista dels directius més ben pagats, amb 43,3 milions d’euros de retribució, i va convertir la companyia en la segona més desigual, amb una ràtio de 1.049 vegades el sou mitjà.

Al costat contrari, Repsol va ser l’empresa que més va rebaixar el sou del seu primer directiu (un 29,4%, fins als 3,8 milions d’euros), seguida d’Indra (un 28,5%, fins als 2,75 milions d’euros). Per la seva banda, les empreses on la diferència entre el salari del primer executiu i el de la plantilla va ser més reduïda són Bankia (9,9 vegades), Red Eléctrica (12,8 vegades) i Bankinter (17,2 vegades).

Pel que fa al sous dels treballadors, entre les empreses que més el van reduir podem trobar ACS, amb una rebaixa del 23,1%, fins als 30.576 euros. Les que més van pagar als seus empleats, de mitjana, van ser Bolsas y Mercados (amb un sou mitjà de 75.000 euros), seguida de Mediaset (amb un sou que supera els 70.000 euros), Bankinter (amb 63.681 euros) i CaixaBank (amb 62.500 euros).

De les cinc empreses catalanes de la llista, dues van situar la ràtio entre el sou del primer directiu i el salari de la plantilla per sobre de la mitjana: van ser CaixaBank (264 vegades) i Abertis (249). Per sota va quedar el Sabadell (78), Gas Natural (78) i Grifols (30,5).



Enllaç noticia :