dimecres, 21 d’octubre del 2015

El clàssic, sota sospita


La Guàrdia Civil investiga un cas de presumptes pressions denunciades per un àrbitre assistent de primera divisió amb possibilitats de formar part de l'equip arbitral designat per al clàssic del 21 de novembre i que consistirien a perjudicar els interessos del FC Barcelona en aquest partit. L'escrit dels fets es va presentar a la fiscalia anticorrupció de Barcelona el dia 19 d'octubre per l'advocat expert en dret esportiu Jacinto Vicente a instància de l'assistent denunciant, el qual ha expressat la voluntat que el seu nom i dades personals no apareguin en el document esmentat perquè entén que la seva identificació li produiria un perjudici personal i també a tercers, tant en el camp personal com professional. Tot i això, el col·legiat sí que desitja que els fets siguin difosos públicament en considerar que la divulgació pot ajudar a “frenar la possible realització dels mateixos fets i, especialment aconseguirà cessar una situació d'angoixa personal”, com s'indica en l'escrit. En aquest sentit, i més enllà del clàssic, aquesta denúncia pública pretén posar de manifest les pressions a les quals estarien sotmesos els àrbitres en actiu per part d'altes instàncies com a conseqüència d'un procés de designacions arbitrals que alimenta tot tipus de suspicàcies. De fet, s'assenyala en el document que les pressions s'estenen a altres partits d'aquesta temporada, però sense detallar quins. Si es confirmessin els fets exposats, serien constitutius d'un delicte penal relacionat amb la corrupció en el món de l'esport, ja que poden alterar una competició oficial.


El fet concret exposat en el document presentat a la fiscalia anticorrupció arrenca a mitjan de setembre d'aquest any –dos mesos abans del clàssic del 21 de novembre– quan l'assistent denunciant va anar a una cita amb el seu àrbitre principal, que té credencials d'internacional, i que li trasllada una instrucció “que ha rebut directament d'algú de dins”. La directriu consisteix a “intentar dirigir d'una manera determinada el clàssic, i que en definitiva consisteix a perjudicar els interessos del Barça en cas de ser l'equip arbitral designat pel Comitè Tècnic d'Àrbitres, organisme pertanyent a la Real Federació Espanyola de Futbol (FEF). Segons prossegueix l'escrit, el col·legiat principal afegeix que, segons les indicacions de la persona que li ha donat les instruccions, “seria més convenient que les decisions més difícils en aquest partit i que propiciessin el possible perjudici final no les prengués l'àrbitre principal, ja que, en tractar-se d'una figura més mediàtica, genera major controvèrsia i està sotmès a un major control per part del mitjans de comunicació”. En canvi, se li indica que sigui l'assistent qui pugui propiciar aquestes decisions, ja que, si bé també generaria polèmica per la dimensió del partit, “és diluiria més ràpidament”. A més, l'informa que aquesta pràctica ja s'ha dut a terme durant aquesta temporada i que llavors l'àrbitre principal va quedar molt exposat als mitjans. Per aquesta raó “és més convenient ser més subtils”.

La reacció de l'assistent, segons exposen els fets descrits a la fiscalia, es la negativa en rodó a acceptar aquestes indicacions. De fet, el mateix àrbitre principal també li transmet molts dubtes i preocupació pels fets. Tot i això, li comenta que si no segueixen les indicacions hi podria haver represàlies relacionades amb la promoció dels àrbitres i podiren veure degradada la seva condició actual. Una valoració que determina les credencials per poder arbitrar partits internacionals, així com les retribucions econòmiques que es perceben i que també depenen del comitè tècnic esmentat.

A l'hora d'establir la procedència de les pressions, l'escrit assenyala amb nom i cognoms un membre amb una llarga trajectòria i gran ascendència en aquest comitè tècnic d'àrbitres. Aquest personatge, segons s'explica, es va posar en contacte per telèfon –la trucada hauria sorgit d'un fix de la FEF– amb l'assistent denunciant i, assabentat de les seves reticències, li aconsella seguir les directrius, ja que la seva trajectòria “es pot mantenir molt alta en cas positiu, però que en cas negatiu seria molt difícil que es mantingués i podria descendir en l'escalafó i que la vida professional és molt curta.” L'interlocutor, segons l'escrit, també li comenta que això ja s'havia fet abans, però incideix que sigui l'assistent qui prengui certes decisions, més exposat als mitjans de comunicació. L'assistent li exposa el perill que això comporta i les repercussions legals i morals que implica abans de donar per acabada la conversa sense definir-se.

Precisament, aquesta conversa telefònica va impulsar la voluntat de l'assistent de fer pública la situació i a posar-se en contacte amb l'advocat Jacinto Vicente, que sota el consentiment del col·legiat s'encarrega de seguir el procediment formal consistent a presentar un escrit a la fiscalia anticorrupció per tal que el cos policial iniciï la investigació pertinent. En aquesta acció, també s'ha posat en coneixement de les autoritats policials per si pogués ser d'interès per a la investigació, que l'assistent ha tingut coneixement que en dates posteriors als successos esmentats que el mateix membre del comitè tècnic suposadament ha donat instruccions a un conegut de l'assistent que forma part d'un altre equip arbitral susceptible de ser designat per dirigir el clàssic del 21 de novembre al Santiago Bernabéu. Tot i això, l'assistent denunciant desconeix que l'àrbitre principal d'aquest altre equip de col·legiats hagi estat sotmès a pressions similars.

Procés d'investigació
Un cos especialitzat de la Guàrdia Civil ja s'encarrega d'investigar el cas posant-se en contacte amb les persones vinculades als successos i que el poden esclarir. En aquest sentit, es tracta d'un procés que no té precedents clars i, per tant, afegeix complexió a l'hora preveure les conseqüències que es podrien derivar d'aquest cas.

L'ASSISTENT

El denunciant forma part d'un equip arbitral susceptible de dirigir el clàssic

NEGATIVA

Tot i les directrius rebudes d'altes instàncies, es va negar en rodó a acceptar-les

PROTECCIÓ

Exposa el cas amb l'objectiu de protegir d'aquest tipus de pressions els col·legiats 

Enllaç noticia :