dimecres, 9 de setembre del 2015

Personalitats de l'òrbita del PSUC i d'ICV-EUiA demanen un vot massiu a les llistes independentistes

SARA GONZÀLEZ
Barcelona09/09/2015 13:29

Consideren un "error" l'aliança dels ecosocialistes amb Podem i consideren que després de defensar durant quatre dècades una relació federal amb Espanya, aquesta és ja ara una via morta.





Els impulsors del manifest




Exmilitants del PSUC, d'ICV, d'EUiA i d'altres organitzacions d'esquerres han impulsat un manifest per reivindicar el vot per a les formacions independentistes a les eleccions 27-S. "Un vot en massa i majoritari per la independència donaria una gran força a Catalunya per negociar amb l'estat espanyol una possible independència", asseguren en el manifest que han fet públic aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès.

La professora d'Història Contemporània de la UAB que va tancar la llista d'ICV-EUiA a les eleccions al Parlament del 2010, Anna Sallés -vídua de Manuel Vázquez Montalbán- ha assegurat durant la presentació que ella havia estat una votant ecosocialista "fidel" fins ara, però de cara el 27-S canviarà d'opció electoral. "El pacte amb Podem és equivocat i l'altre gran error és no sumar-se a la manifestació de l'11-S. No anar-hi sí que és un acte electoralista", ha dit. Amb tot, els impulsors del manifest no renuncien a què un cop passat el 27-S la candidatura de Catalunya sí que es Pot, i ICV en particular, puguin acabar sent aliats del procés d'emancipació nacional.

Federalistes frustrats


Els assistents a la presentació del manifest han admès que després d'haver defensat la via federal les últimes quatre dècades, ara veuen esgotat el camí de l'encaix a Espanya. "Al llarg de molts anys hem confiat que un procés de recuperació democràtica d’Espanya comportaria uns canvis en la societat espanyola que permetrien un respecte de les llibertats democràtiques, més justícia social i una política territorial que respectaria les diferents realitats nacionals i culturals del país. En aquesta perspectiva, i malgrat que la història dels darrers segles apuntava cap al contrari, confiàvem que Catalunya tindria cabuda dins l’Estat espanyol", clama el document, que admet el fracàs de la via federal.

"Malauradament, després de gairebé quaranta anys constatem que a Espanya el PP, que representa els hereus del franquisme, conserva un gran poder polític i econòmic, mentre que la seva marca blanca, Ciutadans, sembla guanyar terreny. Per la seva banda el PSOE, partit que en el seu moment va impulsar lleis i iniciatives de progrés polític i social, fa molts anys que impulsa polítiques de dretes. El PSC n’és un apèndix, sense cap independència, i el federalisme que proposa no té gairebé cap contingut. La nova opció de Podem, pel seu costat, defensa polítiques massa ambigües quant a Catalunya", opinen.

De moment han signat el manifest personalitats com l'arquitecte Oriol Bohigas, l'historiador Borja de Riquer, l'editor Xavier Folch, el pintor Pere Jaume o l'arquitecta Beth Galí, entre altres.


Enllaç noticia :