dijous, 3 de setembre del 2015

Patronals i cambres de comerç fan pinya pel procés sobiranista

M. COLOMER / À. FONT Barcelona





La reunió de les organitzacions empresarials de Catalunya excepte Foment del Treball / PERE TORDERA


L' empresa catalana ha fet pinya aquest dijous a favor del procés sobiranista en un acte a la Pedrera de Barcelona. Totes les organitzacions empresarials i cambres de comerç del país amb l'única excepció de Foment del Treball han fet públic el manifest 'El Far', en què mostren el seu "suport incondicional" al que decideixin els ciutadans de Catalunya a les urnes. Les eleccions del 27-S, han dit, "han de permetre que els nostres conciutadans puguin, lliurement i democràticament, expressar la seva voluntat sobre el futur del país".

Les organitzacions que subscriuen el document mostren el seu "compromís de respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i fer-hi costat, sigui quina sigui", i la seva "voluntat d'adaptar l'actuació" de les empreses que representen "a aquesta voluntat, de manera que puguem continuar contribuint al progrés i al benestar de la nostra societat".

L'acte comptava amb una 'fila zero' formada pels presidents de les organitzacions empresarials i cambres, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert –a qui han entregat el manifest–, i els expresidents Joan Rigol i Ernest Benach –tots tres candidats de Junts pel Sí–. També hi han participat els signants del manifest, és a dir, totes les cambres de comerç catalanes i totes les patronals excepte Foment (malgrat que sí que l'han signat diverses divisions territorials de Foment).
A més, hi han participat els economistes  Joan B. Casas Miquel Puig, Jordi Galí i Xavier Sala i Martín, que han defensat no només la viabilitat d'un estat independent per a Catalunya sinó que es tracta d'una operació en què el país hi sortiria guanyant.





La força de David i les febleses de Goliat

Patronals i cambres han criticat que l'Estat no tingui cap voluntat de diàleg i han reclamat que, en qualsevol cas, el procés se circumscrigui sempre en el marc de la Unió Europea. Precisament, davant les amenaces que apunten a una expulsió automàtica de Catalunya de la UE, Miquel Puig ha afirmat que " encara que els catalans volguessin sortir de la UE, no els deixarien. Perquè són tants els interessos, sobretot industrials, però també financers, interessats a fer que continuem dins aquest mercat que és segur que continuaríem dins".

En qualsevol cas, Jordi Galí ha defensat que el dèficit inversor de l'Estat a Catalunya ha estat altament nociu per al creixement de l'economia catalana. Galí ha demostrat d'acord amb els seus propis càlculs que el PIB català seria un 3% superior si les inversions de l'Estat a Catalunya haguessin estat a l'altura de l'aportació catalana al PIB espanyol durant els últims deu anys. O un 5% superior si aquest nivell d'inversió s'hagués realitzat durant els darrers vint anys. "El repte és gran, però la distància entre allò que som i allò que podríem ser fa que valgui la pena", ha defensat  Joan B. Casas.

Sala i Martín ha fet un símil amb el passatge bíblic de David i Goliat per concloure que, més enllà de les aparences pròpiament dites, ni l'estat espanyol és tan fort ni Catalunya tan feble: "Molt sovint el que sembla poderós no ho és tant. L'estat espanyol és extraordinàriament dèbil per culpa dels dirigents polítics que tenen. [...] Catalunya té grans fortaleses, com la força empresarial i la vitalitat econòmica, que no té cap possibilitat de desaparèixer si Catalunya s'independitza. La gran fortalesa de Catalunya en aquesta lluita de desiguals, la gran força, és la il·lusió".


Enllaç noticia :