diumenge, 20 de setembre del 2015

L'estudi del Deutsche Bank que dissentia del comunicat de la banca espanyola

| 20/09/2015 a les 19:30h

Segons el document que l'entitat alemanya va publicar al febrer, una Catalunya independent seria "més pròspera".

 

 


El Deutsche Bank analitza pros i contres dels nous estats que volen emergir a Europa. Foto: D.B.


En un cap de setmana marcat pel comunicat emès per la banca espanyola sobre les conseqüències que la independència de Catalunya tindria pel sector, caldria recordar que el Deutsche Bank va publicar, al febrer d'aquest 2015, un estudi on assegurava que amb la secessió, una Catalunya independent -així com una Escòcia- "guanyaria un grau substancial de prosperitat".

Mentre la banca espanyola assegurava que "una ruptura unilateral del marc constitucional vigent" comportaria la sortida de la zona euro i com a conseqüència "inseguretat jurídica", el document de l'entitat alemanya ressaltava que amb la secessió "desapareixerien les transferències fiscals a d'altres parts de l'Estat" i, per tant, l'estat català tindria una capacitat econòmica molt més solvent que la que té actualment dins del marc espanyol.


Per al Deutsche Bank, s'havia de tenir en compte que els països petits poden tenir un PIB per càpita més alt que l'alemany, un deute públic inferior i una taxa d'atur similar, com li passa a Àustria, però amb el desavantatge que "la prima de risc dels bons austríacs és més elevada". També avisava que si Catalunya s'independenditzés hauria de dotar-se d'un exèrcit i d'una diplomàcia pròpies, "fet que naturalment té el seu cost".

En aquesta línia, alertava dels "enormes riscos" de la independència i de les noves despeses que hauria d'assumir la Generalitat -exèrcit, diplomàcia, assumpció de part del deute espanyol...-, per acabar avisant que tot plegat s'haurà d'acabar podent pagar: "En d'altres paraules: hom ha de ser capaç de pagar [la independència]".

A part, l'entitat apuntava que aquests "riscos" de ser un estat independent "han disminuït per als països petits". I tot seguit n'explicava els motius: "Paradoxalment, això es deu especialment a la integració europea". El mercat únic europeu i la pertinença a l'euro han contribuït "a reduir alguns dels inconvenients fonamentals que d'una altra manera haurien de fer front països com Luxemburg, Malta, Xipre i els països bàltics".


Enllaç noticia :