dimecres, 9 de setembre del 2015

El president del Suprem a Junts pel Sí: "Les ruptures unilaterals superen els límits de l'honestedat"

FERRAN CASAS Madrid




Carlos Lesmes rep Felip VI a la porta del Tribunal Suprem / EFE


El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, el conservador Carlos Lesmes, ha pronunciat aquest dimarts el seu discurs d'inauguració de l'any judicial amb una crítica, de fons i ja a la part inicial del seu discurs, contra el projecte independentista i els seus plantejaments unilaterals davant la negativa del govern de l'Estat a negociar. "Al marge de la llei no hi ha llibertat, no hi ha democràcia, només miratges i frustració", ha avisat. "La ruptura unilateral dels valors de convivència, forjats per tots des del consens, traspassa els límits de la honestedat democràtica circumstancials a l'estat de dret", ha afirmat en una referència a la intenció de la llista Junts pel Sí de fer passos al marge de la posició de l'Estat.


"La llei només es canvia des de la llei", ha advertit davant la intenció que, segons ell, hi ha d'alterar el marc legal. Segons ell "cap poder públic" pot avantposar per a la resolució dels conflictes "el seu designi particular, per més just que pugui semblar, sobre la voluntat majoritària plasmada a la llei".

Ho ha dit a la seu del Tribunal Suprem davant la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, i del rei Felip VI, que ha tancat l'acte. L'escoltaven el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, entre altres membres de la judicatura.

Tant Lesmes com Madrigal han fet referència en els seus discursos a la lluita contra la corrupció i als recursos que hi dediquen. L'un i l'altra han posat la mirada en Artur Mas i les crítiques que els ha formulat els darrers dies pels escorcolls a les seus de CDC pels casos de corrupció que l'esquitxen.

"Les crítiques interessades no aconseguiran debilitar la nostra tasca ni erosionar la confiança dels ciutadans en les institucions", ha afirmat Lesmes.

Madrigal ha lamentat que els seus subordinats no sempre puguin treballar "en un clima de confiança i respecte" per les "crítiques partidistes i el fustigament que constitueixen una pressió angoixant". 

Madrigal ha defensat amb contundència la independència de la fiscalia, un òrgan jeràrquic i depenent del govern central, "sense atendre a afinitats o militàncies polítiques".


Enllaç noticia :