dijous, 10 de setembre del 2015

27-S: caixa o faixa

| 10/09/2015 a les 10:40h
ELECCIONS 27-S

Aquesta mitjanit, coincidint amb la Diada, s’inicia el compte enrere d’una data que marcarà el futur de Catalunya

Junts pel Sí posa el llistó a la majoria d’escons mentre que la CUP reclama victòria en vots

La mobilització que pretenen activar els partits unionistes confirma el caràcter plebiscitari dels comicis

C’s, PPC i Catalunya sí que es pot donen el tret de sortida a Nou Barris

Les eleccions del 27-S, a Nació Digital.




El 27-S, unes eleccions de caixa o faixa | Adrià Costa

 Fa anys que Catalunya està immersa en una intensitat política d’alt voltatge i sembla que el calendari no doni a l’abast per comptabilitzar els moments històrics. Però el 27 de setembre serà una jornada que marcarà el futur polític del país perquè, finalment, es comptabilitzarà quina força té l’independentisme i fins a quin punt són legítimes les aspiracions d’aconseguir un estat independent. D’això, tothom n’és conscient.

El gran interrogant és no només quin resultat tindran les eleccions sinó com s’haurà d’administrar. Que Junts pel sí podrà governar és pràcticament indiscutible. Per evitar-ho, a banda de la manca de suport de la CUP a l’opció guanyadora, hi hauria d’haver una aliança de tot el ventall unionista, incloent-hi l’ambigua posició de Catalunya sí que es pot. I només la forquilla més baixa de l’enquesta d’El Periódico dóna menys de 68 diputats a la suma de Junts pel sí i la CUP.


La victòria de l’independentisme en escons és, pel que dibuixen els sondejos, la possibilitat més factible. Junts pel sí s’ha marcat aquesta fita per tal de tirar endavant el procés cap a un estat propi, però el camí no serà el mateix si la victòria és minsa que si és folgada. I per descomptat el que marcarà la diferència és la victòria en vots que reclama la CUP per tirar endavant el seu full de ruta.

Plebiscit reconegut

Que les eleccions tenen un caràcter plebiscitari ho mostra, paradoxalment, l’enfocament que han fet les opcions unionistes. PPC, C’s i des del seu terreny Societat Civil Catalana han fet una crida a la mobilització del vot metropolità perquè, des del seu punt de vista, això frenarà la victòria de l’independentisme. També ho fa, amb matisos diferents, Catalunya sí que es pot. És significatiu, en aquest sentit, que les tres formacions hagin escollit el districte barceloní de Nou Barris per fer el seu acte d’inici de campanya. Els populars a Can Dragó, Ciutadans a la plaça de Virrei Amat i Catalunya sí que es pot a la plaça major.

L’inici de campanya d’aquest dijous a la nit transmet, potser inconscientment, diversos aspectes de com arriba cada formació al compte enrere. El Partit dels Socialistes de Catalunya, per exemple, ha mostrat símptomes des de fa anys de quedar descol·locat davant els canvis i transformacions de la sociologia catalana. I mentre l’unionisme pur i dur es concentra a Nou Barris, tot i que el PSC també ha anat a pescar en aquesta bossa, els del carrer de Nicaragua han triat el Centre de Cultura Contemporània pel seu inici de campanya.

Nou Barris és un pol d’atracció, però l’altre són els museus-centres culturals. Quan els socialistes estaran obrint foc al CCCB, Unió Democràtica de Catalunya ho estarà fent a pocs metres. Concretament, al MACBA. No gaire lluny, al Campus de la UPF, a tocar d'un lloc simbòlic com és la Ciutadella, serà Junts pel Sí qui iniciarà la campanya. La CUP, fent mostra del seu caràcter rebel i trencador d’esquemes, farà una doble obertura. Al vespre, estaran a la plaça del Gas de Sabadell, mentre que a la nit optaran per la plaça Comercial, al Born.

En definitiva, aquestes eleccions seran diferents, per moltes coses. Perquè hi haurà candidatures noves, com són Junts pel sí i Catalunya sí que es pot. Perquè UDC, per primera vegada des dels anys setanta, concorrerà als comicis en solitari. Perquè el primer dia de campanya serà una jornada tant especial com l’Onze de Setembre. I perquè, depenent del resultat, aquest 27-S pot ser el de caixa, o faixa.


Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/93905/27-s/caixa/faixa