dilluns, 17 d’agost del 2015

El franquisme continua sent legal a Espanya

Dilluns, 17 d'agost de 2015 05:00 h

Una bandera franquista al rodeo més important de Califòrnia, la versió franquista de l’himne espanyol a Jakarta o la samarreta amb la imatge de Franco de Nuno Silva, en són clars indicadors


Espanya no ha volgut fer net del seu passat franquista, per això passen coses com que el rodeo més important de Califòrnia hagi homenatjat durant anys el seu passat espanyol amb la bandera franquista considerada preconstitucional -però permesa i tolerada-, que pugui sonar  la versió franquista de l’himne espanyol per celebrar la victòria de Carolina Marín als mundials de bàdminton a Jakarta, o que un jugador portuguès llueixi una samarreta amb la imatge de Franco en la roda de premsa de presentació al Jaén.  
 
 
 
 El món vincula Espanya amb el franquisme

La transició espanyola no ha condemnat el franquisme que segueix ben viu a la memòria de molts, i que és present encara en noms de places i carrers, en monuments i, fins i tot, se’n poden comprar bocins a internet, per això no és d’estranyar que en un mes s’hagin produït tres fets que demostren que l’essència franquista perdura i que el món encara vincula Espanya amb el franquisme.

Una bandera franquista durant anys a un rodeo

El rodeo més important de l'estat de Califòrnia fa anys que homenatja el seu passat espanyol amb la bandera de la dictadura de Franco per error segons el vicepresident segon del rodeo, Brent Eastman, que ha reconegut l'error, però que ha negat que hi hagi mala fe. Assegura que no recorda des de quan fan servir la bandera franquista i atribueix la culpa a internet. L’exhibició del símbol franquista va ser detectat  per un turista andalús el passat juliol.

“Y el tio Paco vuelve...”


La campiona espanyola de bàdminton Carolina Marín ha entomat amb un somriure a dalt del pòdium el fet que els organitzadors del mundial de Jakarta hagin posat la versió franquista de l’himne espanyol per celebrar la seva victòria. La marxa real amb la lletra que José Maria Pemán va escriure en el seu dia i que comença amb un:  “Viva España! Alzad la frente, hijos del pueblo español que vuelve a resurgir. Gloria a la Patria que supo seguir sobre el azul del mar el caminar del sol.”. Aquesta és la lletra de l’himne espanyol que es va fer oficial al ser publicada al BOE l’any 1937.

Una imatge de Franco a la samarreta

A finals de juliol, el Reial Jaén va presentar Nuno Silva, el nou fitxatge per aquesta temporada que es va presentar a la roda de premsa amb una samarreta amb una imatge estampada del dictador Franco. El jugador es va veure obligat a emetre un comunicat després d eles crítiques a la xarxa, Silva va demanat disculpes i va dir "desconèixer la repercussió que té aquest personatge històric" i va argumentar que no coneixia amb profunditat la història d’Espanya.


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/425513/el-franquisme-continua-sent-legal-a-espanya