dilluns, 1 de juny del 2015

Colau no descarta 'desobeir lleis injustes' per fer la consulta sobre l'adhesió de Barcelona a l'AMI

Dilluns  01.06.2015  11:22

En campanya, la candidata de BComú va dir que caldria fer una consulta ciutadana per decidir si l'ajuntament entrava a l'associació independentista.







La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, diu que vol fer una consulta sobre l'adhesió de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i, si l'estat l'impugna, avisa:

'Defensarem que es pot fer. Si s'han de desobeir lleis injustes, es desobeeixen.' Ho ha dit en una entrevista a El País. Colau ja va defensar que caldria fer una consulta ciutadana per decidir si l'ajuntament s'havia d'adherir a l'associació independentista, però ara ERC li exigeix que la seva formació --BComú-- s'adhereixi també al full de ruta acordat amb CDC, ANC i Òmnium si vol arribar a cap pacte.

Per altra banda, Colau creu que s'hauria de posar límits a la càrrega de turisme a la ciutat. 'Algun límit hi ha d'haver. Si no volem ser Venècia algun límit de càrrega del turisme caldrà posar a Barcelona; podem créixer més, però no sé fins a on', ha afirmat. A més, Colau vol retirar 'tal com està plantejada' la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus perquè 'no genera consens'. 'S'haurà de reprendre el diàleg amb els sectors veïnals, esportius... s'ha de veure quin tipus de candidatura', ha afegit.

Colau, que assegura als hotelers que no els ha de preocupar la posició de BComú, creu que cal una moratòria generals que després podria ser parcial als barris, sobre nous hotels i pisos turístics. Aposta també per fer un cens i fer una política preventiva abans que 'es desbordi' la ciutat com Ciutat Vella, assegura. 'No podem tenir una bombolla turística després de la immobiliària'.

Encara en clau turística, Colau aposta per retirar la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus perquè considera que 'tal com està plantejada no genera consens'. 'S'haurà de reprendre el diàleg amb els sectors veïnals, esportius... s'ha de veure quin tipus de candidatura' es defensa, ha afegit.

Consulta per l'AMI


La cap de files de Barcelona en Comú manté que vol impulsar una consulta a la ciutat per preguntar als ciutadans si volen adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). 'En la mesura que suposa sumar-se a una entitat que aposta per la independència, no deixa de ser una consulta, un referèndum encobert, sobre la independència', constata Colau. 'Nosaltres estem disposats a convocar una consulta sobre això, perquè tenim un compromís seriós amb el dret de decidir, a diferència de CiU', ha etzibat.

En aquest sentit, ha afirmat també que encara s'està parlant de si és aquest consulta 'o una altra cosa' la proposta que vehiculi la relació de BComú i ERC a l'ajuntament de la ciutat. En qualsevol cas, Colau entén que la consulta sobre l'adhesió s'hauria de tirar endavant aquest mateix any, amatent del que passi el 27-S. Si l'estat l'impugna, avisa: 'Defensarem que es pot fer. Si s'han de desobeir lleis injustes, es desobeeixen. Però el que és irrenunciable ara, quan la gent demana un canvi, és que l'última paraula la tinguin els ciutadans'. 'Si volem relegitimar les nostres institucions [...] es inapel·lable que la gent pugui tenir l'última paraula en grans qüestions'.

'Recomençar' la relació amb la Generalitat

En l'entrevista, Colau assegura que no ha demanat encara reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, però que quan el vegi li reclamarà inversions a Rodalies, i que agilitzi les obre als accessos ferroviaris del port i a La Sagrera. 'Anirem de la mà de la Generalitat en això', ha puntualitzat.

Colau, que diu no tenir constància que el president català, Artur Mas, l'hagi felicitat per la victòria el 24-M -'ja és igual, no és necessari'-, considera que la relació entre les dues institucions de la plaça de Sant Jaume no ha arrencat de bones maneres. 'Em sap greu, i estic disposada a recomençar, crec que l'alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat han de tenir la millor relació possible, hi estan obligats per mandat ciutadà al marge dels partits'.

En aquest sentit, però, manté sobre la taula que cal reclamar el deute pendent. 'No pot utilitzar el pressupost de forma arbitrària o discrecional en funció de si li cau millor o pitjor l'alcalde o alcaldessa de Barcelona', ha advertit a Mas. 'Barcelona pot fer un esforç i col·laborar però des del respecte i la transparència'.

En seguretat, Colau reitera que hi ha factors a la Guàrdia Urbana que 'no han funcionat' i té clar que 'alguna cosa s'ha de revisar perquè ningú pugui qüestionar' el cos. 'No posem tothom sobre el mateix sac', diu sobre les mostres de preocupació que alguns sectors del cos han fet públiques aquesta setmana. A més, i sobre la unitat antidisturbis, Colau aposta per 'reorientar progressivament un model que té la part repressiva sobredimensionada cap a funcions de proximitat i mediació que és la raó de ser de ser de la policia municipal'.

Finalment, Colau espera que es treballi amb diàleg amb el barri per permetre la continuïtat del projecte de Can Vies a l'actual ubicació o en un altre espai de la zona. 'Es pot traslladar o mantenir al mateix lloc, però no hi haurà imposicions', conclou.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4347639/20150601/colau-descarta-desobeir-lleis-injustes-consulta-ladhesio-barcelona-lami.html