dijous, 23 d’abril del 2015

Ciudadanos: objectiu xenofòbia

Dijous, 23 d'abril de 2015 05:00 h

El partit que ara es col•loca a la primera fila de la graella de sortida a totes les enquestes, ha anat creixent amb companys de viatge de dubtosa reputació


A banda del ja reconegut i comentat passat popular de l’actual líder de Ciudadanos, i la pròpia estratègia contra la llengua catalana revelada fa unes setmanes pel directe!cat, el 2009 aquesta formació es va presentar per segona vegada en unes eleccions fora de Catalunya. Es tracta de les eleccions europees que es van celebrar i en les quals C’s va anar dins de la coalició que es va anomenar Libertas-Ciudadanos de España.



La imatge immaculada d'Albert Rivera té uns fonaments que ara convé amagar


Fracàs global des de l’inici

L’invent va resultar fallit, un fracàs en tota regla, i Ciudadanos es presentaria a les següents eleccions europees (2014) sense cap paraigüa treient, ara sí, tres eurodiputats. Però, qui era Libertas, el soci de coalició amb qui va concórrer la formació d’Albert Rivera? Rosa Díez en aquell moment el va definir com “un partido xenófobo”. És clar que la líder d’UPyD tampoc no és la més indicada per fer segons quins judicis, però el fet és que anys després, la truita se li ha girat, i ara és ella la que ha entrat en fase d’obsolescència programada.

Què era Libertas?


Libertas (2008-2010) va ser un partit que només va durar dos anys, i es va centrar en intentar treure representació a les eleccions europees. El seu perfil i trajectòria seria equiparable al de Vox (2013-...). L’origen del partit espanyol però, és el partit a nivell europeu del mateix nom i fundat per l’empresari i emprenedor Declan Ganley, que va liderar el ‘No’ irlandès al tractat constitucional europeu (2008).

Libertas volia presentar candidatures per tots els Estats de la Unió Europea, i a l’Estat espanyol va formar la coalició Libertas-Ciudadanos de España, que va englobar C’s, el Partido Social Demócrata, i la Unión del Pueblo Salmantino. De fet, pretenien englobar partits regionals de tot el regne d’Espanya, però la diversitat no va passar de Salamanca. La coalició va oferir un lloc a la UPyD de Rosa Díez, però l’encara líder d’aquest partit va encertar –en aquell moment- en refusar la oferta.

El candidat de Libertas, un membre reconegut de la caverna

Libertas-Ciudadanos de España va triar com a número 1 al polèmic i polemista Miguel Durán, expresident de la ONCE, Telecinco i d’Onda Cero. El 1998 va ser imputat pel jutge Garzón per presumptes delictes fiscals i d’apropiació indeguda, absolt finalment. Durán s’ha començat a donar a conèixer pel gran públic però, gràcies a la seva participació com a tertulià del programa ‘El Gato al Agua’ d’Intereconomía. Allà va poder mostrar la seva faceta més rància. Amb aquesta plataforma va bastir la candidatura que va englobar Ciudadanos. A causa d’això, Antonio Robles va decidir marxar del partit d’Albert Rivera acusant-lo d’aliances amb partits ultradretistes antieuropeus.

La ideologia real

Fa uns dies desvetllàvem des del directe!cat els plans ocults de Ciudadanos respecte al futur de la llengua catalana. Quan un partit és petit i no té capacitat ni previsió de treure reprersentació en unes eleccions veient-se obligat a buscar i pactar aliances, és quan es destapa la ideologia real. El 2009, quan Ciudadanos no tenia més remei que buscar socis per presentar-se a les europees, va decidir pactar amb un partit xenòfob liderat per un personatge de les tertúlies (a les mateixes que va Albert Rivera) més fondes de la caverna. Un partit petit, potser no té la capacitat ni la influència per treure els resultats o la representació que desitja, però sí que té capacitat per triar els companys de viatge. I aquesta tria ve marcada per la pròpia ideologia.


Enllaç noticia :