dilluns, 16 de març del 2015

Pòdium unionista de les televisions públiques catalanes.

Mas és qui va tenir més presència als informatius de TV3 i TVE el 2014, però els líders del PP i el PSC ocupen la resta del podi

La tendència és idèntica a la del 2013.



Presència dels polítics en els informatius públics/temps de paraula Foto: El Punt Avui.



El 2014 ha estat l'any del 9-N i del sobiranisme en majúscules, però els líders unionistes han continuat copant el podi de les televisions públiques catalanes. Seguint la tendència del 2013, els caps visibles del PP i el PSC, com ara per exemple Alícia Sánchez-Camacho o Pere Navarro i Miquel Iceta, ocupen els primers llocs del rànquing de polítics amb més presència als informatius, mentre que Oriol Junqueras i Joan Herrera cauen bastant més avall. Això sí, el president de la Generalitat, Artur Mas, menja a part, perquè és el primer amb més de quatre hores.

Aquestes conclusions s'extreuen dels dotze informes mensuals del 2014 del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), que ha analitzat aquest diari. Concretament s'ha pres com a referència l'estudi sobre l'observança del pluralisme polític i s'ha posat el focus en els informatius i el temps de paraula dels presidents català i espanyol, els líders de les formacions catalanes i també el del PSOE. El 2014, però, ha tingut una particularitat pel que fa al socialisme. Tant Pere Navarro com Alfredo Pérez Rubalcaba van deixar els seus llocs, a meitat d'any, a Miquel Iceta i Pedro Sánchez i, per ser curosos amb les comparacions amb la resta de polítics, se'ls ha sumat el temps com si fos un mateix personatge –vegeu gràfic.


El president Mas gairebé sempre apareix en la primera posició, excepte alguns mesos en què Mariano Rajoy li passa al davant. Seria el cas, per exemple, del febrer, en què va haver-hi enfrontaments entre la Generalitat i La Moncloa per la consulta, o de l'agost, amb la ressaca del cas Pujol i els preparatius del 9-N. El protagonisme del PP també se l'endú Alícia Sánchez-Camacho, que sempre es queixa de TV3 i que es destinen massa diners a la Corporació Catalana de Mitjans, però que el 2014 es va situar en el quart lloc amb gairebé 49 minuts. Als informatius de TVE la seva presència encara és més destacada i queda en segona posició amb prop d'una hora, fins i tot per davant de Mariano Rajoy.

Pel que fa al PSC-PSOE, la seva situació també és òptima pel que fa al minutatge, ja que Pere Navarro i Miquel Iceta són els tercers a TV3, mentre que Alfredo Pérez Rubalcaba i Pedro Sánchez són els cinquens. Això sí, la majoria de les notícies han estat relacionades amb les crisis internes que han patit.

Menys pes sobiranista
Aquest escenari fa que Oriol Junqueras, Joan Herrera o David Fernàndez tinguin menys pes, encara que el líder ecosocialista va tenir força protagonisme a l'abril, quan va comparèixer al Congrés per defensar el referèndum català, i el republicà va sumar força minuts al novembre i al desembre amb el 9-N i el debat sobre la llista única o les candidatures paraigües.

El Punt Avui també va fer el mateix estudi pel que fa als últims sis mesos del 2013. Llavors els resultats va ser gairebé els mateixos amb Mas, Rajoy i Navarro al podi de TV3, mentre que els primers llocs de TVE van ser per a Mas, Camacho i Navarro.




69
minuts
acumula Francesc Homs als informatius de TV3. A TVE en suma més de 34.


Darrera actualització ( Diumenge, 15 de març del 2015 02:00 )  


Enllaç noticia :