dilluns, 23 de març del 2015

Els independentistes obtindran el 43% dels vots a Escòcia a les eleccions britàniques, segons The Guardian

Dilluns  23.03.2015  12:55

Autor/s: ACN

Un sondeig d'ICM pronostica una caiguda en picat del suport pel partit laborista, que perdria 29 dels seus 41 escons.








El Partit Nacional Escocès (SNP) aconseguirà un 43% dels vots a Escòcia a les pròximes eleccions generals britàniques del 7 de maig, segons un sondeig d'ICM publicat aquest dilluns pel diari 'The Guardian'. El pronòstic confirma l'augment del suport pel partit que ara lidera la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Tot i perdre el referèndum d'independència, l'SNP podria obtenir 43 dels 59 escons en joc a Escòcia, en un augment espectacular, tenint en compte que ara només en té 6.

L'increment de suport pels independentistes es tradueix en una caiguda brusca dels laboristes, que perdrien 29 dels seus 41 escons.


Els independentistes escocesos tindran la clau de la governabilitat a Londres si es confirmen els pronòstics de les enquestes. L'últim sondeig, publicat aquest dilluns per 'The Guardian', dóna al partit de Nicola Sturgeon un 43% dels vots i 43 diputats. Els laboristes, tot i tenir nou líder, Jim Murphy, continuen perdent suports i caurien a un 27% i podrien haver de renunciar a 29 dels seus 41 escons, quedant-se amb només 12.

Escòcia ha estat, tradicionalment, un territori molt laborista, i l'any 2010 l'aleshores líder laborista i primer ministre britànic, l'escocès Gordon Brown, hi va obtenir un fort resultat, tot i que no va aconseguir majoria en el conjunt del Regne Unit. Sense el suport d'Escòcia, els laboristes d'Ed Miliband poden tenir més complicada la victòria en el conjunt del país.

L'enquesta indica que els conservadors de David Cameron mantindrien el seu únic escó a Escòcia, amb un 14% dels vots mentre que els liberals demòcrates caurien d'11 escons a només 3. Entre els que podrien perdre la cadira hi ha l'actual ministre del Tresor, Danny Alexander.

Els últims sondejos a escala britànica mostren una victòria ajustada dels conservadors, amb un 36% dels vots, seguits pels laboristes (33%), els euròfobs de l'UKIP (14%), els liberals demòcrates (7%) i els Verds (6%). La campanya està molt centrada, però, en el paper d'Escòcia, on es presenta com l'exprimer ministre Alex Salmond, que ja ha dit que només donaria suport a un govern laborista de forma 'puntual', segons la legislació que volgués aprovar.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4237120/20150323/independentistes-obtindran-43-vots-escocia-eleccions-britaniques-the-guardian.html