dissabte, 21 de març del 2015

Denuncien noves irregularitats en els sondejos a la costa catalana

PROSPECCIONS

21/03/2015 Territori  

L'Aliança Mar Blava denuncia noves irregularitats en la tramitació del projecte de sondejos acústics de Seabird Exploration, la campanya sísmica que es realitza en àrees lliures del Golf de Lleó davant de les costes de Catalunya i Balears, segons informa dBalears

Segons ha assegurat l’agrupació, el Govern no ha consultat a França ni Itàlia sobre els efectes transfronterers de l'esmentat projecte, tal com estableix la legislació vigent. Per això, l'Aliança ha presentat unes al·legacions complementàries davant la Subdirecció General d'Hidrocarburs del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme (MINETUR) per deixar constància d'aquest fet.

Denuncien també l’abast d'aquestes activitats d'exploració geofísica, on les mateixes activitats que es pretenen realitzar en aigües sota la jurisdicció espanyola poden tenir efectes significatius en les aigües marines sota la jurisdicció de França i Itàlia.

Incompliment d’un tractat internacional per part de l’Estat espanyol

D'acord amb la Directiva Europea d'Avaluació d'Impacte Ambiental, Espanya va haver d'enviar als governs de França i Itàlia la informació disponible del projecte de Seabird abans d'informar els seus propis ciutadans. Aquesta obligació, segons Mar Blava, està també recollida en el dret espanyol vigent i és també exigible en un Context Transfronterer aprovat a Espoo (Finlàndia) el 25 de febrer de 1991 i ratificat per Espanya.

D'altra banda, tal com va expressar l'Aliança Mar Blava en les seves al·legacions de febrer, ni la promotora Seabird Exploration ni l'empresa consultora que va realitzar l'Estudi d'Impacte Ambiental van prendre en consideració totes les actuacions que podrien produir un efecte acumulatiu i sinèrgic amb el projecte de Seabird. Segons l’agrupació, el projecte de sondejos acústics de Cairn Energy en el Golf de València és una de les actuacions silenciades.

La denuncia acaba advertint que si es continua atorgant validesa procedimental a uns tràmits que no poden tenir-la, es podria incórrer en responsabilitat penal.

Compareixença del ministre d’Indústria

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, atendrà dimecres que ve al Congrés una vintena de sol·licituds de compareixença que l'oposició ha anat acumulant en els darrers mesos, i una de les demandes arribarà des del Grup Mixt. El grup parlamentari té previst demanar explicacions dels«suposats sondejos de prospecció sísmica amb canons d'aire comprimit que hauria realitzat l'empresa Seabird Exploration l'abril de 2013 entre les costes de Catalunya i les Illes Balears sense comptar, aparentment, amb els permisos exigits, i sense respectar el període primaveral de migració de les balenes.»


Enllaç noticia :