dilluns, 22 de desembre del 2014

L'ANC opta per retirar-se del debat sobre la llista unitària

El secretariat deixa la resolució en mans dels partits però es compromet a treballar per cercar un acord polític

Ratifiquen que l'important és fer via cap a unes “eleccions per la independència”

 

21/12/14 02:00 - Barcelona -



La presidenta Carme Forcadell acompanyada del també dirigent de l'ANC Jaume Marfany durant la Declaració de Cornellà el novembre passat Foto: EL PUNT AVUI.



A partir d'ara l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es quedarà al marge del debat sobre la fórmula amb què els partits s'han de presentar a les eleccions; si la llista unitària que predica el president Mas, o les candidatures paraigua que prefereix el líder republicà Oriol Junqueras. De fet, fins i tot evitaran parlar d'eleccions plebiscitàries o constituents. “El nostre objectiu és la independència i el que volem són unes eleccions per aconseguir aquesta fita i que es facin com més aviat millor”, explica un dels membres del secretariat.


L'òrgan de direcció es va reunir ahir en sessió extraordinària, des de quarts d'onze del matí fins a quarts de tres del migdia, després de la polèmica que va originar el resultat de la votació sobre la llista unitària en les diverses assemblees territorials. La pregunta estava elaborada amb tal complexitat de matisos que va provocar diverses interpretacions en la resposta. La Declaració de Cornellà del novembre, que ahir va quedar ratificada pel secretariat, apostava per una candidatura unitària, tal com ja havia sol·licitat l'assemblea en la campanya a les eleccions europees. Des dels territoris, però, es va retreure aquesta posició tan clara de l'ANC a favor d'una sola fórmula i es va voler matisar aclarint que, si bé la llista unitària era un bon instrument per a la fita que es vol aconseguir, també donarien suport a qualsevol altra mecanisme que impliqui, això sí, l'acord entre els partits, tal com va passar en la negociació de la data i la pregunta.

Per desfer l'embolic, finalment ahir el secretariat va optar per retirar-se del debat i centrar-se en el com i el quan, és a dir, en les eleccions i en la consecució d'un nou parlament a la primavera. En aquests punts, hi centraran els esforços. “L'ANC és una màquina de mobilització social que forma part del procés i la nostra feina ha de ser efectiva, no pas visible”, explicava un segon membre del secretariat consultat per aquest diari. Si bé “ara és l'hora dels partits”, com piulava la mateixa presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, en acabar la reunió, l'assemblea continuarà treballant per facilitar aquest escenari de diàleg i acord entre partits.

Un altre objectiu és ampliar la base social dels partidaris de la d'independència. En la pròxima reunió de l'ANC, el 10 de gener, es preveu l'aprovació d'un pla d'actuació que inclogui nous projectes per assolir els objectius i que no impliquen, de cap manera, “segrestar el paper que han de tenir els partits polítics”, certifica una de les fonts, la mateixa que considera que hi ha prou temps per arribar a un acord i que això és una feina dels partits. “No ens correspon a nosaltres, ni ho podem fer”, asseguren. Aquesta mateixa setmana s'enviarà un document a les assembles territorials explicant el contingut de la reunió del secretariat per acabar de tancar tota la polèmica i una presa de partit prudent i atent que a partir d'ara l'assemblea vol tenir en el procés, com a mínim, en els pròxims mesos.

Darrera actualització ( Diumenge, 21 de desembre del 2014 02:00 ) 



http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/806670-lanc-opta-per-retirar-se-del-debat-sobre-la-llista-unitaria.html