divendres, 14 de novembre del 2014

Muriel Casals espera que el setembre del 2015 hi hagi un procés constituent

Divendres  14.11.2014  11:38

Autor/s: ACN

La presidenta d'Òmnium demana als partits que deixin clar el 'sí' a favor de la independència en el cas d'unes eleccions  



La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals



La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, espera que el full de ruta que el president de la Generalitat, Artur Mas, presentarà el proper dia 24 'respongui als anhels' dels que van votar 'sí-sí' el 9 de novembre i que 'marqui el camí' per tal que al setembre del 2015 'estiguem bastant avançats en el procés de constituir-nos com un nou estat', ha dit durant un esmorzar informatiu.

També ha demanat als partits que, en el cas d'eleccions, 'deixin clar' quin és el bloc del sí a la independència. 'Com més unitat, millor', ha apuntat. Casals ha advertit que una querella contra Mas i Ortega seria 'una vergonya' per a l'estat espanyol i que tots els que van participar el 9-N 's'autoinculparan'.


Casals confia que la proposta que el president Mas presentarà en un acte el dia 24 d'aquest mes sobre com actuar després del 9-N serveixi de guia per tal que el setembre de l'any vinent Catalunya ja es trobi immersa 'en un procés constituent cap a l'estat català'. Casals creu que així se satisfarien les demandes 'd'una majoria de ciutadans' que el 9-N van votar 'sí-sí' a la doble pregunta plantejada.

També creu que 'el més probable' és que per la Diada de l'Onze de Setembre de l'any que ve ja 's'estiguin construint les estructures d'estat' i 'negociant amb l'estat espanyol i algun àrbitre internacional' el nou estatus polític del país. 'Estarem en aquest camí de pas a una nova relació amb l'estat espanyol', ha afegit.



'Ha de quedar clar què farem', ha defensat, tot emfatitzant que 'com més unitat, millor'. Ara bé ha reclamat que si aquesta unitat 'no es pot veure en forma d'un bloc pel sí i d'un pel no, que el bloc del sí quedi clarament definit'. 'La unitat ja vindrà a posteriori', ha argumentat.

 En aquest sentit, Casals també ha celebrat que, després de la impugnació del procés participatiu per part del Tribunal Constitucional, els dirigents polítics catalans no fossin 'sords' davant de les peticions d'Òmnium i l'ANC de seguir units en l'estratègia pro 9-N.

'Si no ens escoltessin, com hauríem arribat al 9-N amb tot l'aparell d'un Estat en contra?', s'ha preguntat. 'Deixem-los treballar', ha reblat. 

Missatge a l'estat: 'Ens autoinculparem. Tindran una feinada'.



Casals es mostra confiada que la Fiscalia no presentarà una querella contra el president Mas i la vicepresidenta Ortega, perquè seria una actuació 'vergonyosa' del govern espanyol 'de cara al món'. I ha advertit l'estat que en cas d'inculpar els responsables polítics del 9-N, els ciutadans que van participar del procés participatiu 'també s'autoinculparan'.

'Tindran una feinada', ha ironitzat referint-se al govern espanyol. 
Sobre la reacció del president espanyol, Mariano Rajoy, a la celebració del 9-N, Casals ha criticat l'actitud 'tan tancada' del govern de l'Estat i l'ha qualificada 'd'impròpia d'un estat democràtic'. 'No ens desanimarem. Buscarem amics fora. El millor que ens pot passar és que ens vegin', ha avisat.

Durant la seva conferència d'aquest divendres al matí al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, Muriel Casals ha justificat per què l'entitat cultural que presideix, que compta amb més de 44.000 socis, s'ha 'embolicat' en política. 'Hem passat de l'esforç de voler canviar Espanya a voler canviar la nostra relació amb Espanya', ha manifestat, tot deixant clar que 'Espanya no vol ser plural'. I, per això, ha justificat, des d'Òmnium treballen per assolir la 'plena sobirania' del país. A més, ha insistit que l'èxit del 9-N els dóna 'energia renovada' per 'iniciar una nova etapa'.