diumenge, 16 de novembre del 2014

Llista de país o llistes separades?

Diumenge, 16 de novembre de 2014 05:00 h

Com s’optimitzen més els vots, amb una gran llista o amb llistes separades? És possible formar un govern d’unitat després d’una cursa electoral?








No serà tot plegat que els partits volen controlar el procés i l’estratègia partidista es vol apoderar dels èxits de la societat catalana que porta quatre anys mobilitzada? L’ANC entitat clau per fer possible aquests èxits té marcat un full de ruta, aprovat per la seva assemblea general,  però malgrat  tot ha obert un debat entre les seves territorials per prendre una decisió en aquest sentit. Malauradament els partits que fins ara s’han mantingut al marge han començat a moure fitxa en clau estratègica de partit i no de país. Esperem que finalment l’estratègia de país guanyi a la de partit. 

Full de ruta aprovat per l’ANC a Tarragona

B.1.- Eleccions anticipades. Un cop esgotades les possibilitats de celebrar la Consulta el dia 9 de novembre, caldrà recórrer la darrera etapa per demostrar que ho hem intentat tot per la via pacífica i democràtica. La celebració de les eleccions anticipades, de caràcter plebiscitari, serà aquest darrer pas. El paper de l’ANC ha de ser el d’empènyer la constitució d’una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la Declaració d’independència com a primer acte del nou Parlament i donar-hi tot el suport actiu. La candidatura ha de dur inequívocament en el seu programa que, en cas de majoria d'escons al Parlament, proclamaran la independència.

La llei de Hondt, beneficia més a les llistes separades o a una gran llista de país?


En principi, i en les magnituds electorals catalanes, la llista unitària no perjudica, amb els mateixos vots fins i tot es pot guanyar un diputat, però en general el resultat seria el mateix. Per tant, el més important no és l’actual llei electoral sinó que el més important és l’efecte que provoca la llista unitària respecte a les llistes separades. No estem davant unes eleccions normals, estem davant un procés que ha il·lusionat a tot un poble, parlem d’un procés únic, un procés per proclamar un nou estat.

En unes eleccions normals la suma de partits no sempre suma, fins i tot pot restar, però en un eleccions constituents, la llista unitària guanya adeptes i suma, i molt

Tots els experts parlen que un procés constituent genera energies especials, genera il·lusió i per tant, hi haurà molta més gent disposada a votar un gran llista de país o constituent, aquest és el clam que va aprovar l’ANC en el seu full de ruta aprovat a Tarragona i el que faria possible una gran majoria.

Algú creu que les llistes separades no provocaran ferides en una campanya electoral clàssica? Com es podrà constituir un govern d’unitat? Qui el presideix? El que guanya?

Com a qualsevol cursa de cotxes, sempre es produeixen accidents i a vegades alguns ni tant sols acaben la cursa encara que competeixin amb el mateix motor. Una cursa oberta per aconseguir guanyar generarà ferides greus que faran impossible un govern de concentració i plebiscitari.

Els unionistes són els que tenen més entusiasme per les llistes separades, saben que d’aquesta manera seran unes eleccions més

Les llistes separades mai seran considerades unes eleccions plebiscitàries o constituents cara el món i els partits unionistes hi surten guanyant, hauran aconseguit el que volien, a punt de perdre, l’independentisme els regala la victòria. Sentir com els tertulians unionistes defensen les llistes separades amb ungles i dents hauria de fer pensar. El gran Aníbal quant ho tenia tot  a punt per guanyar, quant tenia Roma als seus peus, va decidir tornar a la vella política i primer  “l’estratègia de partit” per damunt de la de país, i va perdre.

L’ANC, l’àrbitre del procés

O l’ANC agafa el toro per les banyes, hi té tot el dret perquè els polítics avui no estarien on són si no fos per la capacitat de mobilització de l’Assemblea Nacional Catalana, o el procés entrarà en via morta. Vista la situació actual, i l’actitud dels partits de posar per davant del país l’estratègia de partit, tant sols ens toca esperar que l’ANC i el seu procés obert tanquin files per fer una crida a una gran llista de país, i forçar a la classe política a estar a l’alçada del moment.

L’acord és urgent

Que ERC vulgui fer una llista pròpia ja ha provocat les primeres ferides, de moment el president Mas obre la porta a retardar les eleccions, vol guanyar gent, però la decisió ja ha comportat les primeres baralles polítiques en clau electoral, ningú ho pot negar, si aviat no es produeix l’acord el camí cap a la cursa electoral més salvatge dels darrers anys serà ja irreversible.