divendres, 14 de novembre del 2014

El procés torna a embarrancar per dalt

La primera ronda de reunions mostra les diferències

El Govern, convençut que "es reconduirà"

Només CDC defensa la llista unitària

La sensació del front sobiranista és que Mas "no ensenya totes les cartes"

Convergència actua per separat d'Unió

Especial: Referèndum d'independència de Catalunya 9 de novembre de 2014


, Parlament | Actualitzat el 14/11/2014 a les 06:17h
El Parlament va viure aquest dijous un dia políticament intens fora de l'hemicicle. El president de la Generalitat, Artur Mas, es va trobar amb els líders del front sobiranista i el del PSC, per la suposada defensa dels socialistes del dret a decidir. L'objectiu era valorar l'èxit del 9-N i posar sobre la taula unes eleccions plebiscitàries.

La jornada va acabar sobre les vuit del vespre sense cap acord, amb l'evidència que tothom té el seu full de ruta i demostrant, un cop més, les diferències dels partits per decidir com continuar i enllestir la darrera fase del procés.

Els líders confessaven la sensació que Mas "no ensenya totes les cartes". Unes cartes que possiblement mostrarà el 24 d'aquest mes en una conferència que pronunciarà al Palau de Congressos de Barcelona. De moment, el procés torna a encallar-se per dalt.



Mas-Junqueras, només bona sintonia

La primera reunió de Mas la va celebrar amb el cap de files d'ERC, Oriol Junqueras. "Només hi va haver bona sintonia", van assegurar totes dues bandes. "Va ser un altre to", afegien fonts de l'entorn dels dos líders, conscients que la relació fins i tot personal de tots dos està molt malmesa. Junqueras va reclamar eleccions constituents i una "aliança programàtica" sense haver de compartir llista unitària. "No cal veure qui és el pilot i el copilot, és important que els cotxes vagin en la mateixa direcció", va afegir.

Iceta exigeix un acord global ampli

La reunió amb Miquel Iceta, del PSC, va tenir certa litúrgia catalana. Iceta va negar qualsevol acostament per negociar els pressupostos però tant des del Govern com des del PSC apunten que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, hauria deixat caure aquest dimecres una petició d'abstenció als números que la conselleria portarà al Parlament el dos de desembre. Iceta va posar condicions per a un acord estable, com ara la regeneració democràtica o la protecció de l'Estat del Benestar.

ICV-EUiA, les plebiscitàries no poden substituir la consulta

Per la seva banda, la reunió amb ICV-EUiA, amb Joan Herrera i Joan Mena, va servir per constatar que els ecosocialistes no volen garsa per perdiu amb unes eleccions. "Unes plebiscitàries no poden ser un substitutiu de la consulta", va assegurar Herrera, que va proposar esperar el canvi de cicle electoral espanyol per trobar una nova majoria a Madrid que permeti la consulta.

La CUP: eleccions constituents i sense llista unitària

La trobada amb David Fernàndez, CUP, va acabar com es preveia: amb bon to però amb cap acord estratègic. Fernàndez va reclamar eleccions constituents i va descartar apuntar-se a una llista única. Ara bé, va apuntar un "espai de reflexió comuna" amb ERC sobre tres eixos: corrupció zero, lluita contra la pobresa i independència.

CDC i UDC, dues reunions, dues realitats

Mas també es va reunir amb CDC i amb Unió, per separat, com separades van ser les seves peticions. El democratacristià Ramon Espadaler va demanar esgotar la legislatura i buscar socis pels pressupostos. En tot cas va dir que no havia tingut la sensació que el president volgués avançar les eleccions. I Josep Rull, de CDC, va reclamar pressupostos i sobretot, el "partit del sí", és a dir, la llista unitària per celebrar les plebiscitàries.

Fins al 24 de novembre

La conclusió dels líders és que Mas "no ensenya totes les cartes" i que encara no sap ben bé què fer. Per això continuaran les converses en els propers dies, en les que s'hi inclourà la societat civil. La decisió final dependrà sobretot de la reacció de l'Estat. "Això ho reconduirem a poc a poc", van sentenciar des de Presidència.