dimarts, 28 d’octubre del 2014

Veïns de Badalona canten 'L'Estaca' a la plaça de la Vila (video)







Segons l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, durant la gala de clausura del festival Filmets, dissabte passat, no hi va haver cap intenció de censurar la interpretació de 'L'Estaca', com va denunciar en directe un dels músics de la Filmets Band, Martí Serra. Per l'alcalde, el conseller delegat de Badalona Comunicació, Albert Fernández, va cometre un "error" atribuïble a un "excés de zel" per voler que a la gala no hi hagués cap "connotació política i es donés protagonisme a la cultura". La polèmica, segons l'alcalde, obeeix a una "mala interpretació" dels fets que van tenir lloc dissabte al Teatre Zorrilla de Badalona. "No tinc cap problema en que soni 'L'estaca' i, de fet, és una cançó que m'agrada", va assegurar l'alcalde ahir dilluns.

Exclusió "consensuada"

Aquest dimarts, però, l'Ajuntament de la ciutat ha anat més enllà a l'hora de desmentir que hi hagués censura i ha assegurat que l'exclusió d'aquesta cançó en el repertori va ser "consensuada" amb els músics. L'afirmació l'ha fet el comitè organitzador del Filmets Badalona Film Festival, un comitè format per sis membres, cinc dels quals són càrrecs de l'administració municipal, entre ells el propi alcalde. El comitè —on hi ha, a més d'Albiol i el director del festival, la regidora de Govern, la regidora de Cultura, el conseller delegat i la directora de comunicació de Badalona Comunicació— assegura que "els músics van acceptar de bon grat i amb bona predisposició" el canvis en el repertori. Segons l'organització, les modificacions en els acompanyaments musicals de la gala es van fer perquè l'actual situació política a Catalunya "no interferís en el normal funcionament organitzatiu del festival" i perquè Filmets fos "només un esdeveniment cultural de Badalona i una festa del cinema".

"Tenint en compte que en algunes de les cerimònies d'inauguració o cloenda d'edicions anteriors s'han produït fets amb un esperit de reivindicació política fora de guió es va acordar vetllar per tal que fets similars no es tornessin a produir, posant aquest extrem en coneixement de l'equip de l'organització", diu el comitè, que ha arribat a afirmar que es va decidir canviar la data habitual del festival, que se sol fer al novembre, per evitar que coincidís amb una eventual campanya política pel 9-N.

Sobre la polèmica per la "substitució" de 'L'Estaca', els organitzadors expliquen que no sempre ha sonat al festival per acompanyar el lliurament del premi a la millor producció catalana. "Només en una ocasió anterior aquesta cançó havia estat l'escollida", asseguren. Amb tot, el comitè organitzador lamenta la "interpretació" que s'ha fet de la seva decisió i demana disculpes a qui hagi pogut sentir-se ofès tot afirmant que "a la vista dels esdeveniments segurament no va ser la decisió més encertada".