dimecres, 22 d’octubre del 2014

El 9-N es votarà en 938 dels 947 municipis, en 1.255 locals i 6.430 punts de participació

22/10/14 12:33 - barcelona -

El Govern calcula podran votar 5,4 milions de persones majors de 16 anys, entre els quals catalans que viuen a l'exterior i estrangers que acreditin la seva residència a Catalunya

El nombre de voluntaris ha superat els 30.200 inscrits



L'Unionista,Joana Ortega, amb les urnes i les paperetes del 9-N Foto: ACN.



La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha presentat aquest dimecres les principals dades logístiques del procés participatiu del 9-N. Es podrà votar en 938 dels 947 municipis catalans, en un total de 1.255 locals i 6.430 punts de participació. Ortega ha apuntat que això significa que el 99,9% de la població no haurà de desplaçar-se de municipi per poder participar. A això se li ha de sumar els 17 punts de participació a l'estranger. En total, doncs el Govern calcula que podran votar 5,4 milions de persones majors de 16 anys, també aquells estrangers que acreditin la seva residència a Catalunya i aquells catalans que viuen a fora en alguns dels 17 punts de participació establerts a l'exterior -sempre que en el DNI el domicili estigui a Catalunya.


Els 9 municipis on no es podrà votar
Els nou municipis que no han aportat documentació per facilitar locals o que ha estat insuficient, segons ha explicat, són localitats molt petites en alguns casos de cinquanta habitants (Pontons, Castellví de Rosanes, Sant Cugat de Sesgarrigues, Bausen, Arres, Canejan, Almatret, Horta de Sant Joan, Vespella de Gaià). Amb tot, Ortega ha garantit que els habitants d'aquests municipis podran votar en altres punts de participació pròxims a la seva població i que es demanaran voluntaris si cal per garantir el desplaçament de les persones que ho necessitin fins a altres poblacions.
On votar?

A partir del dimecres 29 d'octubre, els ciutadans podran consultar quin és el seu lloc de participació en funció de l'adreça que consti en el seu DNI. Ho podran fer a través de la pàgina web participa2014 , del 012 o preguntar als ajuntaments que ho vulguin facilitar.

El 9-N, registre previ
Un cop conegut el local, haurà de presentar-se el dia 9 amb el DNI per registrar-se primer i després poder votar.

Els voluntaris
Ortega també ha explicat que a les 10.30 hores d'aquest matí ja s'havien superat els 30.000 voluntaris, en concret s'havia arribat a la xifra de 30.231 persones, 6.210 dels quals són treballadors públics. El registre de voluntaris es tancarà aquest pròxim dilluns a les 12h del migdia.

Les taules dels punts de participació
Ortega ha explicat com funcionarà el dispositiu i que els diferents punts de participació hi haurà un cap de taula, un president, dos vocals, dos gestors per assistir els membres de la mesa, dos coordinadors del procés i dos coordinadors del local. També es crearà la figura del voluntari suplents per poder cobrir qualsevol incidència o baixar imprevista. De moment, Ortega no ha concretar res sobre la presència d'observadors internacionals, tot i que ha remarcat que s'han rebut diverses propostes.

Participació massiva i amb garanties
La vicepresidenta s'ha mostrat convençuda que la participació serà “massiva” a la vista del nombre de voluntaris que s'han registrat, però no ha volgut parlar d'una xifra mínima. Pel que fa al pressupost, ha indicat que serà menor del que s'havia previst inicialment, ja que els voluntaris no estaran retribuïts, però no ha volgut donar més detalls.

També ha reivindicat que aquest procés té “totes les garanties”, tot i que s'ha mostrat oberta a suggeriments per part dels partits proconsulta. Ortega ha assegurat que el Govern té “plena confiança” en la tasca que faran els voluntaris, 6.210 dels quals són funcionaris.
Darrera actualització ( Dimecres, 22 d'octubre del 2014 14:11 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/788325-el-9-n-es-votara-en-938-dels-947-municipis-en-1255-locals-i-6430-punts-de-participacio.html