dijous, 25 de setembre del 2014

Van Rompuy (PPEuropeu) creu que Catalunya no pot convocar la consulta per "restriccions constitucionals"

25/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

El president del Consell Europeu diu que "els catalans no necessitaven el precedent d'Escòcia per demanar la independència"


Bernat Vilaró


Herman Van Rompuy (Partit Cristià Popular) Com Rajoy


El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, considera que el cas de Catalunya és diferent del d'Escòcia perquè hi ha "restriccions constitucionals" que impedeixen convocar-hi un referèndum d'independència, i ha posat com a exemple el seu país, Bèlgica, del qual ha dit que ha decidit aprofundir el federalisme sense trencar el país.

Tal i com ha declarat en durant un debat celebrat a la Universitat de Princeton (EUA), "cada cas, cada país, és diferent". Quan se li ha preguntat per l'impacte del referèndum a Escòcia sobre altres moviments separatistes a la UE i en particular sobre el cas català, ha respòs que "a Catalunya, en certa manera, no necessiten el precedent d'Escòcia per demanar, parts de la societat catalana, més independència".


"Tenen un problema específic perquè la Constitució no permet l'organització de referèndums, així que el govern espanyol ha anunciat que anirà al Tribunal Constitucional quan el govern català convoqui el referèndum", ha afegit. "És un cas diferent perquè la posició de Catalunya a Espanya ha estat durant dècades, fins i tot segles, diferent", ha ressaltat Van Rompuy.

A més, ha dit que no creu que la victòria del 'sí' a Escòcia hagués impulsat altres moviments separatistes a la UE: "No estic segur que un precedent a Escòcia desencadenés altres casos a Europa". "Hem de reconèixer, més que fins ara, les identitats nacionals, perquè això és part de la vida, pertanyem a alguna cosa. Però cal fer un esforç també, i la UE està construïda sobre això, perquè aquesta identitat no esdevingui negativa, perquè puguem estar units en la diversitat", ha reiterat.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/van_rompuy_creu_que_catalunya_no_pot_convocar_la_consulta_per_restriccions_constitucionals_103319.php

1 comentari :

Rosa Mary ha dit...


Sr Van Rompuy Aprofita que et queda 2 telediaris com a Conseller Europeu