dijous, 18 de setembre del 2014

El Brookings Institute: "Catalunya pot anar pel mateix camí que Escòcia"

18/09/2014

CONSULTA - REFERENDUM

Un dels ‘think tank’ més influents del món relaciona el cas escocès amb el procés català i reconeix que Catalunya "té una forta identitat pròpia"


Nerea Rodríguez



Article del Brookings Institute


El Brookings Institute, un dels ‘think tank’ més influents del món, posa en relació en un article el cas escocès amb el procés català. I ho fa assegurant que “tingui èxit o no el moviment independentista escocès, Escòcia no serà l'última regió a Europa que buscarà un acord similar. No és d'estranyar que una altra regió d'Europa amb una forta identitat, Catalunya, sembla que va pel mateix camí”.

En l’article publicat fa dos dies i titulat “Per què Escòcia no serà l'última regió d'Europa en buscar la independència”, els autors opinen que “la UE ha de desenvolupar formes per a les regions amb un fort sentiment d'identitat per poder coexistir amb les seves capitals, o divorciar-se de manera que sigui compatible amb una Europa raonablement forta”. Segons el text, el referèndum d'Escòcia, “és un cas de prova important”.


Els autors creuen que “si es mantenen junts, Londres haurà de trobar la manera de reduir la seva presència dominant en la vida d'Escòcia i per revitalitzar l'autonomia regional d'Escòcia i la vitalitat econòmica. Si se separen, Londres i Edimburg han de mostrar el camí mitjançant la demostració de com els dos països podrien continuar com a socis de la UE en un mercat comú i sota un paraigua de seguretat comuna”.

A més, el text conclou assegurant que "tampoc és sorprenent que el Regne Unit, amb la seva construcció de forma explícita multinacional i la seva profunda i creixent bretxa entre la capital i les províncies, ha estat el primer país a sentir el que podria anomenar-se l'efecte de la UE".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/el_brookings_institute_catalunya_pot_anar_pel_mateix_cami_que_escocia_103168.php