divendres, 5 de setembre del 2014

Allisada de Rahola a Núria Amat

05/09/2014

CATALUNYA

La periodista replica l'escriptora per una 'carta oberta' a Orwell on criticava l'independentisme


Bernat Vilaró


Pilar Rahola i Núria Amat


La periodista Pilar Rahola critica avui l'escriptora Núria Amat en un article que publica a 'La Vanguardia'. Fa tres dies, Amat enviava una 'carta oberta' a l'escriptor George Orwell en una columna d''El País', on criticava el procés independentista: "El nacionalisme separatista ens ha dividit en bons i mals catalans". A això, Rahola li ha contestat: "Amat prefereix guanyar amb el victimisme el que potser no aconsegueix guanyar amb la literatura".

L'escriptora deia en el seu article Estimat Orwell: "Virus imparable l'independentista perquè, a més, un govern de dreta anestesiada governa l'actual Espanya i amb la seva falta de sensibilitat s'ha sumat a la intoxicació de la concòrdia dels ciutadans del país petit, creant els nacionalistes d'aquí una situació que faria escandalitzar a vostè mateix, estimat Orwell, i a la seva obra Homenatge a Catalunya".

Amat també afirma en aquest article que "als escriptors contraris a l'independentisme se'ns aparta dels mitjans i de les universitats". "Una part significativa de la literatura d'èxit de Catalunya s'ha escrit sempre en castellà. Detall, d'èxit literari, que molesta al nacionalista que nega per activa i per passiva una altra literatura que no afavoreixi els seus interessos, és a dir, escriptura militant d'Estat propi. Per això ni Carles Riba, ni Salvador Espriu, ni Josep Pla, ni Josep Maria Castellet serien avui independentistes", conclou l'article d'Amat.

La respostade Rahola


"El que m'ha semblat més vomitiu de la tirallonga de barbaritats que va escriure Amat, on dibuixava una Catalunya terrorífica, és l'ús del nom d'Orwell en va, com si el venerable escriptor anés a donar-li la raó", replica Rahola al seu article, En el nom d'Orwell.

"Això d'Amat no és nou", continua la periodista, que recorda que l'escriptora va criminalitzar la immersió lingüística fins al punt de "comparar-la amb el nazisme". "Tot és antic en el cos doctrinal d'una escriptora que prefereix guanyar amb el victimisme el que potser no aconsegueix guanyar amb la literatura", etziba Rahola.

La periodista conclou: "Avui mateix, la teva amiga Isona Passola, defensora de les classes populars, la Catalunya de sumes i les llibertats de tots, estrena la seva pel·lícula L'endemà, sobre la Catalunya que volemconstruir en llibertat. Què li diràs quan la vegis? Que defensa la neteja ètnica? Que Orwell s'avergonyaria d'ella? Certament, no sé què diria Orwell, però el seu homenatge a Catalunya no estava dirigit als que menteixen sobre la realitat i demonitzen el seu poble".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/09/allisada_de_rahola_a_nuria_amat_102835.php