dimarts, 12 d’agost del 2014

Mas signarà la convocatòria de la consulta el 22 de setembre

12/08/2014

CONSULTA

La llei de consultes s’aprovarà en un ple extraordinari el divendres 19 de setembre, per evitar que el govern espanyol la tombi immediatament


Nerea Rodríguez



El president de la Generalitat, Artur Mas


La llei catalana de consultes per amparar la consulta del 9 de novembre es podria aprovar en poc més d’un mes: el divendres 19 de setembre, segons publica avui el diari ‘El Punt Avui’. La norma s’aprovarà en un ple extraordinari i no és casualitat que sigui en un divendres, per tal que el president de la Generalitat, Artur Mas, pugui signar el decret de convocatòria el dilluns 22 de setembre, intentant evitar d’aquesta manera la impugnació immediata per part del govern espanyol.

Aquesta setmana serà intensa, ja que el dilluns 15 començarà el debat de política general, que
s’allargarà fins dimecres, i el dijous 18 de setembre se celebrarà el referèndum a Escòcia. Si Mas hagués signat la convocatòria aquest dia, el que hagués tingut una gran càrrega simbòlica, el projecte s’hauria publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOCG) l’endemà, el divendres, i el Consell Ministres del mateix dia l’hauria tombat ràpidament.

En canvi, si la llei de consultes s’aprova el divendres no sortirà publicada al DOCG fins dilluns i, per tant, es guanyarien uns dies fins a la següent reunió del Consell de Ministres. D’aquesta manera, el mateix dilluns Mas signaria la convocatòria amb la llei vigent.

D’altra banda, aquest cap de setmana, el del 20 i 21 de setembre, està previst que s’organitzin actes de suport a la consulta arreu de Catalunya. Tot i així, és previsible que el president espanyol, Mariano Rajoy, porti la llei al Tribunal Constitucional i quedi suspesa cautelarment durant, màxim, 5 mesos. En el cas que finalment el TC la invalidés, els partits sobiranistes hauran de decidir què fer: el govern vol fer-ho tot dintre de la legalitat, mentre que ERC aporta per treure les urnes al carrer, digui el que digui el TC.

Segons el mateix diari, la llei de consultes indica que podran votar els majors de 16 anys, els ciutadans catalans que viuen a l'exterior i que s'hagin apuntat en un registre, i també immigrants comunitaris amb un any d'arrelament i extracomunitaris, amb tres. Tot i això, el decret de convocatòria acotarà quins d'aquests col·lectius podran exercir Generalitat calcula que el cens final serà d'uns 5,5 milions de persones.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/08/la_llei_de_consultes_el_19_de_setembre_102354.php