divendres, 1 d’agost del 2014

ERC demana que s'acceleri la creació Hisenda pròpia davant l'”ofec econòmic” del govern espanyol

01/08/14 17:01 - BARCELONA -

Aragonès diu que la solució no està en l'augment del sostre dèficit, sinó que la Generalitat recapti tots impostos que es paguen a Catalunya

Creu que l'Estat s'està comportant com “un fons voltor”



El diputat d'ERC al Parlament Pere Aragonès Foto: JOSEP LOSADA.


El diputat d'ERC al Parlament Pere Aragonès ha demanat que s'acceleri la creació de la Hisenda pròpia davant l'“ofec econòmic” del govern espanyol. Davant la decisió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de rebaixar a l'1% els interessos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el portaveu econòmic d'ERC al Parlament ha criticat que el govern espanyol “té una estratègia planificada per ofegar les finances la Generalitat, debilitar-la i deslegitimar-la políticament”. Per Aragonès, “la solució no està en l'augment del sostre dèficit, sinó que la Generalitat recapti la totalitat dels impostos que es paguen a Catalunya”.

“És increïble que se'ns vengui com a gran concessió una rebaixa dels interessos que ens cobren per uns diners que són dels contribuents catalans”, ha afirmat el diputat, que considera que “recentralitzant” i “forçant” les dificultats financeres de la Generalitat el govern espanyol es comporta com “un fons voltor”.


El diputat ha recordat els incompliments dels acords de finançament de l'Estatut i la Disposició addicional Tercera o el bloqueig per part de l'Estat de nous impostos de la Generalitat al capital com l'impost de dipòsits bancaris. “Si aquests incompliments es corregissin per part del govern espanyol, es podrien començar a revertir les retallades”, ha assegurat.

Aragonès ha criticat que s'utilitzi l'aval del Banc Central Europeu pel deute públic estatal per “recentralitzar i imposar”, ha dit, un objectiu de dèficit del 0,7% pel 2015, quan es reserva per l'administració de l'Estat el 3,5%. Segons el diputat, l'objectiu del dèficit hauria de ser d'un 1,7% si s'atorgués a les autonomies el sostre de dèficit que els correspon per la despesa que realitzen, centrada bàsicament en l'estat del benestar.

Des d'ERC es demana al Govern “fermesa, no reduir el pressupost per a l'any 2015” i plantejar una “batalla política” per tal que els recursos tributaris dels ciutadans de Catalunya es destinin a finançar l'estat del benestar i “no a mantenir les elits econòmico-polítiques de l'Estat espanyol”, argument més, ha afegit, per votar a favor de la independència en la consulta del 9-N.

Per Aragonès, “la solució no està en l'augment del sostre dèficit, ja que aquest només tindria caràcter temporal, sinó en el fet que la Generalitat recapti la totalitat dels impostos que es paguen a Catalunya”. Per aquesta raó, segons el diputat, “cal accelerar la construcció de la hisenda pròpia i garantir la sobirania financera per a l'any 2015”.

Darrera actualització ( Divendres, 1 d'agost del 2014 17:02 ) 


http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/766001-erc-demana-que-sacceleri-la-creacio-hisenda-propia-davant-lofec-economic-del-govern-espanyol.html