dijous, 10 de juliol del 2014

Sala-i-Martin: "Espanya pot acabar pringant molt si no pacta la independència"

10/07/2014

DRET A DECIDIR

"Nosaltres vagarem per l'espai, però ells es menjaran el deute", adverteix l'economista en cas de no-acord


Xavier Lladó



L'economista Xavier Sala i Martín avui al programa 'Divendres' de TV3


L’economista i professor de la universitat de Columbia Xavier Sala-i-Martín ha explicat avui "Espanya pot acabar pringant molt si no pacta la independència". Al seu entendre, l'economia espanyola pot empitjorar de valent amb una separació no pactada, ja que es quedaria tot el deute públic. "El problema el tenen ells -ha afegit. En aquest cas, Espanya hauria de pagar tot el seu deute sense comptar amb l'ajut de Catalunya, és a dir, la part proporcional que hauria d'assumir". "Nosaltres vagarem per l'espai, però ells es menjaran el deute", ha advertit l'economista.

La factura del deute espanyol puja un trilió d'euros, equivalent al PIB espanyol. Si el PIB baixés,
Espanya no podria fer front al deute i hi podria haver una possible insolvència. "Si Espanya no pot abonar el deute als bancs espanyols, que són qui li han deixat els diners, aquests poden entrar en fallida, cosa que comportaria un rescat bancari, per la qual cosa els caldria demanar novament l'ajut d'Europa i d'Angela Merkel", ha remarcat Sala i Martín.

Sala i Martin ha fet aquestes declaracions al programa "Divendres" de TV3 arran de les declaracions del governador del banc d'Espanya, Luis María Linde, en el sentit que la independència de Catalunya perjudicaria l'economia espanyola. L'economista ha insistit que per a l'Estat tot depèn de si la separació és amistosa o no. "Per Catalunya, en canvi, el deute no és cap problema afegit, perquè l'ha d'assumir en principi tant si es queda a Espanya com si marxa de forma pactada", ha apuntat.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/07/sala-i-martin_espanya_pot_acabar_pringant_molt_si_no_pacta_la_independencia_101761.php